Otvorenje azila za pse i u Prači

Radiosarajevo.ba
Otvorenje azila za pse i u Prači

U petak, 30. marta u 11:00h, u Općini Pale-Prača zvanično će se otvoriti novoizgrađeni azil za napuštene životinje u kojem će biti smješteno 500 napuštenih pasa iz Kantona Sarajevo.

Otvaranju bi trebali prisustvovati premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri u Vladi KS, čelnici Grada i općina s područja KS, kao i Općine Pale-Prača, te direktor firme Murai komerc Muriz Alić.

Također su pozvani i članovi Skupštine KS, direktori javnih komunalnih preduzeća KS, Veterinarski fakultet u Sarajevu, Ured za veterinarstvo BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te nevladine organizacije.

Azil se nalazi u mjestu Brdarići, sa desne strane magistralnog puta Sarajevo-Pale-Prača (300 metara od zgrade Općine Pale-Prača, prvo skretanje desno).

942.100 KM iz budžeta za unajmljivanje objekta u Prači
Podsjetimo, kako je precizirano Sporazumom o sufinansiranju unajmljivanja objekta potpisanom između Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina, u azilu bi trebalo biti smješteno 500 napuštenih pasa.

Objekt je u mjestu Brdarići na zemljištu površine 70 hiljada metara kvadratnih u vlasništvu firme Murai komerc koja je ujedno i jedini investitor gradnje objekta, a kako je ranije izjavio direktor firme Muriz Alić gradnju objekta firma će finansirati sredstvima od 1,5 miliona KM.

Svaki pas imat će na raspolaganju sedam metara kvadratnih natkrivenog prostora, te 10 metara kvadratnih prostora za šetnju, što su standardi propisani Zakonom o zaštiti životinja. Prema procjenama Alića u narednih pet godina smještajni kapaciteti u azilu će biti prošireni za oko 5 .hiljada napuštenih životinja.

U bužetima KS, Grada i općina planirano je 942.100 KM za unajmljivanje objekta. Sredstva će biti utrošena za transport, čipovanje pasa, ishranu, vakcinaciju, te u nekim slučajevima eutanaziju i sahranjivanje pasa, dok će dio novca biti raspoređen i na plaće 15 uposlenika.

Prema potpisanom Sporazumu ministarstva privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša u budžetu za ovu godinu planirali su po 200 hiljada KM, Grad Sarajevo 100 hiljada, općine Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad po 70 hiljada, općine Ilidža i Vogošća po 50 hiljada te općine Trnovo, Hadžići i Ilijaš po 20.700 KM.

Projekt je zasnovan na tripartitnom odnosu od kojeg će korist imati KS i općine u njegovom sastavu, te Općina Prača i investitor, a angažirana je i stručna komisija za izradu ugovora koji će kao finalni dokument, nakon gradnje objekta biti potpisan između KS-a i devet općina, te investitora i Općine Prača radi preciziranja obaveza.

Za deset dana otvara se azil za pse

Samo provođenje zakona riješit će problem pasa

Ništa od azila za pse u TZ Kampus
Potpisan sporazum o sufinansiranju azila za pse
Prolongirano otvaranje azila za životinje u Prači
Šta je u 2011. učinjeno po pitanju napuštenih pasa

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije