Mladi romski lideri pokrenuli aplikaciju: Prijavi-diskriminaciju.ba

Radiosarajevo.ba
Mladi romski lideri pokrenuli aplikaciju: Prijavi-diskriminaciju.ba
Radiosarajevo.ba / Genoveva Ruiz Calavera
Pravo na život bez diskriminacije zagarantovano je svima, a u našoj zemlji od 2009. postoji i Zakon o zabrani diskriminacije BiH.

Ipak, mnogi pripadnici manjina i dalje su suočeni sa ugrožavanjem njihovih ljudskih prava i čini se da tolerancija bh. društva nikada nije bila na nižem nivou. 

Od sada, svi koji svjedoče ili budu žrtve diskriminacije mogu to prijaviti na jednostavan, brz i siguran način. 

Web platformu i aplikaciju za android na kojoj se u nekoliko jednostavnih koraka može prijaviti diskriminacija na nivou cijele BiH pokrenula je grupa mladih Roma, okupljena u udruženjima Otaharin iz bijeljine i Altruist iz Mostara, u projektu kojeg već godinama u našoj zemlji sprovodi organizacija Save the Children. 

Denis Mujić, jedan od kreatora i predstavnik LYRA mreže mladih romskih lidera predstavio je Platformu za prijavu diksriminacije kojoj se može pristupiti na ovom linku. 

"Proces prijavljivanja je jednostavan, a ne odnosi se samo na slučajeve diskriminacije među Romima, već prema svim ranjivim kategorijama u bh. društvu".

Na ovoj platformi može se prijaviti: diskriminacija osoba sa invaliditetom, etnička diskriminacija, rasna diskriminacija, mobing, segregacija, diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, dobi i vjere. 

U stvaranju platforme mladim liderima iz Lyre pomogao je Elektrotehnički fakultet u Tuzli. 

Ovo je velik iskorak u unapređenju ljudskih prava u BiH , ocijenila je   Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju: 

"Ovaj projekat osnažuje društvo jer uključuje građane da prijavljuju slučajeve diskriminacije u svojoj zajednici i tako podižu standarde ljudskih prava. Sretni smo što su u projektu učestvovali mladi ljudi, a što će ovo zasigurno pomoći Bosni i Hercegovini da zadovovolji kriterije za pristup EU kada su u pitanju ljudska prava".

Sličnog je mišljenja i  Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine koja je istaknula dugogodišnju saradnju ombudsmena sa organizacojom Save the Children.

Prvi put se dešava da Romi kao manjina u BiH nisu samo cilj nekog projekta već aktivni sudionici i nositelji. To je vrijednost ove platforme jer daje primjer koji se može izvesti u Evropu", rekla je gospođa Džumhur. 

Saliha Đuderija, pomoćnica ministrice za ljudska prava Bosne i Hercegovine naglasila je

"Promjene u društvu trebaju krenuti iz društva. Zato je važno da su u ovo uključeni mladi ljudi koji sa sobom nose drugačiji, inovativni pristup rješavanju problema". 

 

Ono što je posebna vrijednost platforme je njena uvezanost sa institucijama koje su dužne osigurati poštovanje ljudskih prava. Svi koji izvrše prijavu imat će mogućnost pratiti sve faze rješavanja dotipčnog slučaja, kazao je Ahmed Pjano, direktor programa Save the Children-a za sjeverozapadni Balkan.

 

 

Platforma je nastala u sklopu projekta „Mladi romski lideri u akciji - Faza II“, koji provodi Save the Children u saradnji sa partnerima Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ iz Bijeljine i Udrugom „Altruist“ iz Mostara, a finansira Evropska unija kroz Evropski instrument za demokraciju i ljudska prava u iznosu od 200.000 eura. Platformu administriraju organizacije „Otaharin“ i „Altruist“.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije