Nova generacija romskih lidera: Obrazovani, ponosni i odlučni u borbi protiv diskriminacije (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Nova generacija romskih lidera: Obrazovani, ponosni i odlučni u borbi protiv diskriminacije (FOTO)
/ Foto: Adnan Murselović za Save the Children

Mersiha Manjić je studentica druge godine Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci i odlučna u namjeri da za nekoliko godina postane učiteljica razredne nastave. Za sebe kaže da je ponosna RomkinjaBegzada Jovanović iz Bijeljine je romska medijatorica čiji je svakodnevna radna obaveza da pomaže Romima u svom okruženju. Na pitanje gdje sebe vidi za godinu dana, njen odgovor je jasan - u Gradskoj upravi. Denis Mujić iz Tuzle je mašinski tehničar, a jednog dana bi se volio baviti kompjuterskim projektiranjem. Trenutno je aktivan kao romski lider u svojoj zajednici koji pomaže mladima. Haris Halilović iz Mostara rastao je bez roditelja, u Domu, a s obzirom na to da je nedavno postao punoljetan, nalazi se na velikoj životnoj prekretnici. Romski aktivizam za njega je put da osnaži sebe, pa onda i druge.  Gazmend Januzi iz Sarajeva je  član mobilnog tima Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo i njegov svakodnevni posao je da pomaže djeci i mladima primoranima na prosjačenje. 

Svi ovi mladi ljudi dio su grupe romskih lidera u BiH, čiji je petodnevni trening u utorak započeo u Brčkom. Četrdesetak djevojaka i mladića iz Mostara, Sarajeva, Tuzle, Bijeljine i Banje Luke, uz domaćine iz Brčkog, okupili su se kako bi naučili posebna znanja i vještine koje će im pomoći da s autoritetom i odgovornošću djeluju u svojim romskim zajednicama na dobrobit svih članova. 

Oni su mladi romski lideri i liderice okupljeni u mreži LYRA (Lideri - mladi Romi u akciji / Leaders - Young Roma in Action), koja u Bosni i Hercegovini djeluje od 2013. Grupa LYRA okuplja između 40 i 70 mladih Roma i onih koji nisu Romi, s istim ciljem - da donose opipljive promjene i pomognu rješavati probleme koji pogađaju romsku populaciju. 

Svi su oni u određenim fazama svog odrastanja bili suočeni s najvećim problemima romske populacije - diskriminacijom, socijalnom isključenošću, siromaštvom ili segregacijom tokom školovanja, no odlučni su u svojim namjerama da pomognu u građenju pravičnijeg društva, te tako pomognu sebi i drugima. 

Organizacija Save the Children provodi projekt LYRA na području Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova. Prvi krug treninga LYRA održan je 2013. godine, nakon čega su polaznici u svojim zajednicama počeli s primjenom stečenih znanja. S obzirom na pozitivne rezultate prvog kruga, sada se održava drugi krug, namijenjen aktivistima iz BiH. Projekt finansira Evropska unija, a partneri su udruženja Otaharin iz Bijeljine i Altruist iz Mostara

Cilj ovog treninga je osnažiti i  osposobiti mlade da prepoznaju diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, da je prijavljuju i kroz istraživanja prikupljaju dokaze, te da se povezuju s institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, prije svega ombudsmanima i Ministarstvom za ljudska prava BIH. 

"Projekt LYRA je u sve tri zemlje uveo jedan inovativan pristup kada je u pitanju rad s mladima iz romske ali i neromskih populacija. Inovativnost se ogleda u tome da, za razliku od nekih prethodnih inicijativa, Save the Children je sa svojim partnerima omogućio mladima da oni vode kompletne procese, da oni budu ti koji će prepoznavati probleme na terenu, osmišljavati akcije kako bi rješavali te probleme, te na kraju, kako bi širili te svoje grupe entuzijasta kako bi se lakše suočavali s problemima koji ih svakodnevno muče. Mi smo sretni da smo nakon projekta LYRA 1 pronašli sredstva za nastavak od dvije godine u Bosni i Hercegovini. Već prvog dana treninga LYRA 2, mi smo vidjeli sve nekadašnje polaznike kako su doveli nove članove i animirali ih, a po njihovom učešću vidimo da zaista svi žive tu jednu zajedničku priču i nadam se da će oni postati jaka osnova i jaki partneri u svojim lokalnim zajednicama", izjavio je za Radiosarajevo.ba Amir Bašić iz organizacije Save the Children.  

"Nastupilo je vrijeme kada će se Romi i Romkinje baviti politikom, umjesto da se politika bavi njima", jedna je od poruka izrečenih na ovom skupu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije