Otvorena još jedna STEAM labaratorija u Kantonu Sarajevo

3
Radiosarajevo.ba
Otvorena još jedna STEAM labaratorija u Kantonu Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Otvorena jos jedna STEAM laboratorija

Danas je u prostorijama Osnovne škole “Grbavica I”, upriličen događaj povodom predstavljanja Projekta opšteg obrazovanja TABLA i otvaranja jedne od 28 STEAM labaratorija u Kantonu Sarajevo.

Otvaranju su prisustvovali direktorica Misije USAID BiH Nancy J. Eslick, direktorica Save the Children Andrea Žeravčić, ministrica obrazovanja KS Naida Hota Muminović, te premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Projekt općeg obrazovanja (TABLA) finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a provodi Save the Children, u saradnji sa nadležnim ministarstvima u BiH.

Jedna od projektnih komponenti uključuje i opremanje STEAM (nauka, tehnologija, inžinjerstvo, umjetnost i matematika) laboratorija u ukupno 100 osnovnih i srednjih škola u tri bosanskohercegovačka područja (Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski kanton i Republika Srpska), a vrijednost investicije je iznosila 2,4 miliona KM.

Otvorena jos jedna STEAM laboratorija - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Otvorena jos jedna STEAM laboratorija

“Učenici su centar projekta, a investiranje u STEAM laboratorije će im pomoći da razviju kritičko razmišljanje, a školama i nastavnicima omogućiti da privuku djecu, te da budu inspirisani”, izjavila je za portal Radiosarajevo.ba direktorica Misije USAID BiH, Nancy J. Eslick.

Direktorica Misije USAID BiH ističe da je jedan od najvećih izazova za provođenje ovog projekta pandemija i zatvaranje škola, s obzirom da ovako opremljenje laboratorije i načini podučavanja zahtijevaju fizičko prisustvo učenika. “Nadamo se da će se učenici što prije vratiti u školske klupe kako bi što prije osjetili i mogli rukovati svim doniranim predmetima”, dodaje Eslick.

Nedavni TIMSS i PISA rezultati za Bosnu i Hercegovinu su pokazali da trenutni uslovi i načini podučavanja ne pripremaju naše učenike na adekvatan način za poslove i tržište rada budućnosti. Stoga, Kanton Sarajevo je prvi kanton koji ubrzano radi na kurikularnoj reformi.

“Opremanje 28 steam laboratorija predstavlja dobru startnu poziciju za promjenu paradigme podučavanja i učenja. Nastavu će učiniti zanimljivijom, funkcionalnijom i povezanom. Nadamo se da ćemo iz ovih laboratorija vidjeti vrsne mlade stručnjake, koji će vrlo brzo doći u poziciju donosioca malih i velikih odluka”, izjavila je ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo, Naida Hota Muminović.

Šta je STEAM?

Sama riječ STEAM je engleski akronim (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) za prirodne nauke, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku, ali ključno značenje pojma STEAM-a nije fokus na ove oblasti, već integracija ovih oblasti prilikom učenja i konkretna i jasna primjena naučenog putem rješavanja realnih problema.

Otvorena jos jedna STEAM laboratorija - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Otvorena jos jedna STEAM laboratorija

Dok se u klasičnom obrazovanju svaki predmet uči zasebno, bez značajnijeg dodira sa ostalim predmetima, STEM obrazovanje je fokusirano na rješavanje konkretnog problema uz integrisanu primjenu znanja iz svih ovih područja.

Projekt TABLA započeo je 2019. i traje sve do 2022. godine

“Trenutno smo u drugoj godini implementacije projekta TABLA, a danas se nalazimo u Osnovnoj školi Grbavica I, gdje predstavljamo jednu od 28 STEAM labaratorija koja je opremljena u Kantonu Sarajevu”, izjavila je direktorica Save the Children, Andrea Zeravčić.

Zeravčić dodaje da je značaj projekta s aspekta opremanja vrlo važan, jer podrazumijeva 23 posto škola koje imaju ovakvu opremu, a čija je donacija po školi iznosila 24 000 KM. Donacija se sastoji od setova za robotiku, pametne table, laptopa, didaktiče opreme za podučavanje prirodnih nauka, a pored toga podržava i obuku 840 nastavnika. Nastavnici u ukupno 100 škola širom BiH bit će podućeno kako da primjenjuju integrirano podučavanje.

Jedan od najvećih izazova za provođenje ovog projekta jeste pandemija i zatvaranje škola, s obzirom da ovako opremljenje laboratorije i načini podučavanja zahtijevaju fizičko prisustvo učenika.

“Nadamo se da će se učenici što prije vratiti u školske klupe kako bi što prije osjetili i mogli rukovati svim doniranim predmetima. Učenici su centar projekta, a investiranje u STEAM laboratorije će im pomoći da razviju kritičko razmišljanje, a školama omogućiti da privuku djecu, te da budu inspirisana”, rekla je Nancy J. Eslick.

Otvorena jos jedna STEAM laboratorija - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Otvorena jos jedna STEAM laboratorija

Naime, studije pokazuju da će se 65 posto djece koja danas polaze u osnovnu školu baviti poslovima koji još ne postoje i za koje ih tradicionalni školski sistemi ne pripremaju. Upravo zbog toga mnogo je važno ići u korak s vremenom, te učenicima osnovnih i srednjih škola omogućiti kvalitetno i zanimljivo učenje. Mogli smo primjetiti da se u dosadašnjoj nastavi primjenjuje repetativno, ex katedra učenje, međutim Projekt općeg obrazovanja TABLA, za cilj ima opremiti učenike za poslove budućnosti.

Premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, također je prisustvovao događaju, te izrazio veliku želju da se STEAM laboratorije otvore i u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevu. “Ako želimo da Sarajevo bude poželjan grad za život i centar velikih dešavanja u regiji, moramo unaprijediti sektore nauke, tehnologije, inžinjeringa. Želimo da sve škole imaju ovakve učionice, te ćemo pronaći sredstva za implementaciju toga, i to s partnerima s kojima već surađujemo”, dodao je Forto.

“Ovakav metod podučavanja potiče kombiniranje svih dosadašnjih znanja, kritičko i logičko razmišljanje, analizu, učenje kroz metode pokušaja i principa uradi sam”, izjavila je profesorica razredne nastave Azra Mujčić.

Direktorica Osnovne škole Grbavica I, Almira Tabaković, izjavila je da je veoma sretna što je baš ova škola dobila STEAM učionicu. Dobra strana ove učionice jeste ta da se oprema kojom mi raspolažemo, primjenjuje i na najniži uzrast, odnosno učenike razredne nastave. Ona je prilagođena nivoima od prvog do devetog razreda, te u zavisnosti od nivoa uzrasta, ta će se oprema i koristiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije