Otvorena izložba Sandre Dukić 'Gender Trouble'

Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba Sandre Dukić 'Gender Trouble'

Ovogodišnji program Gender Trouble Internacionalnog teatarskog festivala MESS počeo je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu otvaranjem izložbe banjalučke umjetnice Sandre Dukić.

U okviru izložbe, koja će biti otvorena do 16. juna, Dukić je predstavila tri rada Ja se straha bojim,Anatomija ženskih osjećanja i Savjeti.

Dukić je prva umjetnica na prostoru Republike Srpske s direktnim feminističkim djelovanjem. Ona na nov i pomalo šaljiv način problematizira društvene i političke promjene koje su zadesile žene u bh. društvu tokom devedesetih.

 

„S obzirom da ne volim riječ inspiracija, reći ću da su ovi radovi nastali iz mog iskustva. Riječ je o ciklusu mojih starih radova, koji sam stvarala od svoje 27 godine, kada sam počela razmišljati o sebi kao ženi i o svom identitetu. To je bila polazna ideja za ove radove“, rekla je Dukić.

Videoinstalaciju Ja se straha bojim, koju je također predstavila na večerašnjoj izložbi, snimila je u Sigurnoj kući u Banjoj Luci, a govori o jednom danu žene u Sigurnoj kući odnosno „stanju u kojem se žene nalaze kao nešto što je konstantno“.

Naglašava da je od svih tkanina koje te žene dotiču tokom dana sašila haljinu kao simboliku „težine koju žene nose“.

 

Gender Trouble ili Nevolje s rodom provodi se u okviru projekta Undiplomatic ART i u fokus stavlja objektiviziranje muškaraca i žena kroz performativnu umjetnost, te objektiviziranje same žene kroz likovnu umjetnost.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije