Otvorena izložba fotografija o borbi Fate Orlović

1
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba fotografija o borbi Fate Orlović
Anadolija / Izložba fotografija o borbi Fate Orlović

U Tuzli je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Borba nane Fate Orlović“, autora pozatog fotoreportera Ahmeta Bajrića Blicka, koji je borbu nane Fate i njene porodice sa vlastima bh. entiteta RS za izmještanje nelegalno sagrađenog objekta pravoslavne crkve u dvorištu njihove porodične kuće u Konjević Polju, pratio više od 20 godina.

Pored velikog broja Tuzlaka, ali i samih Podrinjaca otvaranju izložbe prisustvovala je nana Fata koja je zahvalila fotoreporteru Ahmetu Bajriću Blicku na trudu koji je uložio pripremajući ovu izložbu, piše Politički.ba.

„Ništa ja od ovog što vidim nisam zaboravila, ali nisam vjerovala da sve ovo ima na slikama. E, baš ti Blicko hvala, neka narod vidi kako se bori za svoje. Valjda ću dočekata živa da je jame iz moje avlije“, kazala nam je nana Fata vidno iznenađena brojem fotografija koje svjedoče razne trenutke njene borbe za pravo na imovinu Orlovića.

Izložba fotografija o borbi fate Orlović - undefined

Anadolija: Izložba fotografija o borbi Fate Orlović

Inače, plakat koji je danima najavljivao izložbu, naslovljen je bio čuvenom Fatinom izjavom „Jami je odavde“.

Izložba je realizirana uz pomoć mnogih poštovalaca borbe nane Fate Orlović, ali i predanog rada Ahmeta Bajrića Blicka, čija arhiva svjedoči kako ratnu, tako i poratnu historiju Podrinja i Podrinjaca, ali i mnogih drugih krajeva BiH, koji se grčevito bore za svoja ljudska i svaka druga prava u manjem bh. entitetu.

Izložbu „Borba nane Fate Orlović“ upriličenu na Trgu slobode u Tuzli otvorio je ministar kulture i sporta u Vladi TK Zlatan Muratović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije