Otkrivena spomen-ploča koja svjedoči o sedamdeset godina radiodifuzije u BiH (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Otkrivena spomen-ploča koja svjedoči o sedamdeset godina radiodifuzije u BiH (FOTO+VIDEO)

"Smrt fašizmu - sloboda narodu! Ovdje Radio Sarajevo!" 

Tako je glasila prva rečenica izgovorena u programu nekadašnjeg Radija Sarajevo koji se počeo emitirati 10. aprila 1945, neposredno nakon oslobođenja grada. 

Ovaj "medij civilizacijskog značaja" kako ga je nazvao Zija Dizdarević, doživio je mnogo svojih transformacija. Priključila mu se televizija, postepeno se granao na četiri programa radija i tri televizije, da bi 1992. pretrpio ranjavanje i pokušaj gašenja. Danas ovaj medij nosi skraćenicu BHRT, a ove godine obilježavamo njegovu sedamdesetogodišnjicu. 

U periodu od 1961. do 1984. Radio Sarajevo i dijelom Televizija Sarajevo obitavali su u zgradi u ulici Danijela Ozme u centru Sarajeva. Institucija je uoči Olimpijade preseljena u novu velebnu zgradu, prekoputa novoizgrađenog naselja Alipašino Polje. 

Ulica Danijela Ozme dugo je još nakon toga bila sinonim za pojmove radija i televizije. 

Boro Kontić, doajen bh. radijskog novinarstva, kaže kako je ova zgrada svojevrsni bosanski Abbey Road u kojem je nastajala historija poznate sarajevske pop-rock škole. 

Danas je na tom mjestu otkrivena i spomen-ploča koja svjedoči o zlatnim danima bosanskohercegovačke radiodifuzije. 

Najstariji živući zaposlenik Radija Sarajevo je 95-godišnji Radovan Doder koji danas živi u SAD-u. 

Spomen-ploču otkrio je Miroslav Mišo Miličević, jedan od prvih zaposlenika Radija Sarajevo, zajedno s Belminom Karamehmedovićem, sadašnjim generalnim direktorom BHRT-a

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije