Osvajanje Mont Blanca: Priroda, ljepota i ljubav! (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Osvajanje Mont Blanca: Priroda, ljepota i ljubav! (FOTO)
/ FOTO: Facebook

Za one koji ne znaju, Mont Blanc je alpski masiv planinskog sistema Alpa najviši u Francuskoj i drugi po veličini u Evropi, koji se nalazi na 4810 metara nadmorske visine. Smješten je u pokrajini Rhone-Alpes, ispod kojeg se nalazi gradić Chamonix - skijaški i alpinistički centar. 

Osvajanje upravo ovog alpskog vrha je san brojnih planinara. "Bijelu planinu" godišnje pokušava pokoriti oko 20.000 ljudi. Ovog juna, u tu brojku se svrstala i ekipa iz Bosne i Hercegovine.

Azra Bilalović, Saša Mehmedika, Šerif Kovač, Adi Kebo, Adnan Voloder, Danijel Ilić i Emir Kulovac odlučili su se na ovaj poduhvat nakon osvajanja najvećeg vrha Austrije Grossglocknera (3798 metara nadmorske visine). 

Kako je tekao njihov put?

Polazak

"Put do Chamonix-a je protekao u najboljem redu, Hrvatsku smo prošli prije nego smo shvatili da nismo više u Bosni, Slovenci su marljivo provjeravali vinjete, Italijanske kamiondžije su opravdavali svoju reputaciju na Autostradi.

Domaćin prvih olimpijskih igara Chamonix oduševljava kako arhitekturom tako i prijatnom atmosferom koju ukrašavaju povici djece koja se bezbrižno igra ispred zgrada. 

Aklimatizacija

Pripremu za uspon i aklimatizaciju odlučili smo uraditi na vrhu Aguile du Midi koji se nalazi na visini do 3842 metara. Do samoga vrha vodi žičara koja nas je za cca 15 minuta podigla sa 1000 na 3800 metara nadmorske visine. Odmah po izlasku iz žičare dočekao nas je brutalni alpski vjetar koji je u kombinaciji sa niskom temperaturom trenutno napravio inje po našoj odjeći i opremi. Uticaj visine se osjetio u vidu glavobolje i osjećaja opijenosti ali smo ipak odlučili da se spustimo u dolinu ispod impresivnog Aguile du Midija. Po silasku sa grebena oblak koji je okovao vrh je odlučio da nam pokaže ljepote doline i vrhova koji nas okružio te nas je ostatak dana pratilo prekrasno vrijeme.

Naredni dan smo odlučili ostati u kampu kako bi smo prikupili snagu za uspon koji nas očekuje te smo taj dan iskoristili za provjeru opreme i obilazak Chamonix-a.

Polazak prema vrhu

Prema vrhu smo se zaputili u utorak 23.6.2015 godine. Na nepunih 10 kilometara od Chamonix-a je mali gradic Les Houches (1010 metara nadmorske visine) iz kojega vodi žičara do stanice Belvue (1794 metara nadmorske visine) gdje smo prešli u šarmantni i nadaleko poznati Tramway du Mont-Blanc koji nas je vijugavim tračnicama dovezao do doma Nid d'Aile (2.380 metara nadmorske visine) što u prevodu znači “Orlovo Gnjezdo”.

Od orlovog gnjezda prema domu Refuge Tete Rousse (3187 metara nadmorske visine) vodi planinska staza preko kamenjara koji je dom brojnim kozorozima i mrmotima, tu i tamo nailazimo na snjeg da bi već kod doma pejzaž dobio bijelu boju. 

Nakon kratkog predaha nastavljamo put prema domu Refuge du Gouter (3863 metara nadmorske visine) koji vodi preko zloglasnog kuloara smrti gdje smo uz punu pažnju ubrzanim korakom prešli na drugu stranu kuloara preko koje se grebenom koji je na nekim mjestima osiguran sajlom (via ferrata) stiže do doma. 

Nakon iscrpljujućeg uspona koji je trajao devet sati i pređenom visinskom razlikom od 1.483 metara nadmorske visine cijela ekipa osim mene stiže do doma Refuge du Gouter. Usljed simptoma visinske bolesti ja sam bio prisiljen vratiti se nazad do doma Refuge Tete Rousse gdje sam se po samom dolasku u potpunosti oporavio. 

Osvajanje vrha

Dom Refuge du Gouter se baš i ne može pohvaliti ljubaznošću osoblja, obzirom da su umorni tim željeli istjerati u hladno predvečerje bez ikakve grižnje savjesti ali su nakon kratke rasprave ipak pronašli kompromis i ekipi dozvolili boravak. Put prema usponu je nastavljen u ranim jutarnjim satima te je ekipa Baraba 24.6.2015. godine nakon šest sati uspona stigla na najviši vrh Alpa na visinu od 4810 metara nadmorske visine, gdje je Šerif Kovač zaprosio Azru Bilalović". 

Pogledajte kako je tekao ovaj fantastični podvig u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije