Ostavka na stolu: Posljednja fotelja Zlatka Lagumdžije

Radiosarajevo.ba
Ostavka na stolu: Posljednja fotelja Zlatka Lagumdžije

Predsjednik SDP-a, Zlatko Lagumdžija, navodno je nakon izborne noći stranačkom vrhu ponudio svoju ostavku zbog poraza predsjedničkog kandidata Bakira Hadžiomerovića i loših izborih rezultata stranke.

Tekst u rubrici 'Šta drugi pišu' preuzimamo sa portala Bljesak.info.

Dnevni list piše kako su članovi Predsjedništva SDP-a ostali zatečeni Lagumdžijinom ponudom da odmah u noći između nedjelje i ponedjeljka prihvati njegovu ostavku. S druge strane, moglo bi se reći da se nazire Lagumžijin odlazak.

''Iskreno se zahvaljujemo svim građanima koji su izašli na izbore i koji su dali svoj glas SDP BiH. Hvala i onima koji nam nisu dali svoj glas, dajući nam do znanja da je vrijeme da krenemo dalje, suštinski promijenimo pristup i način rada'', napisao je predsjednik SDP-a BiH na svojem Facebook profilu i izazvao more komentara u kojem ga većina ljudi kritizira.

''Poštovani profesore Zlatko Lagumdžija oslušnite malo narod, oslušnite zaboravljene građane i čujte razloge ovakvoga debakla SDP kao što smo trebali oslušnuti odmah poslije općinskih izbora kada se osjetio pad popularnosti i podrške SDP-u. Uradite to danas dok nije kasno već sutra jer narod ipak pamti i kažnjava svaki potez svaku riječ'', navodi se u jednom komentaru.

Drugi pak misle kako je njegova jedina greška je ''što je najveći mangup od svih predsjednika stranaka pa im uvijek doskoči i pomrsi račune''.

''Uvijek kad bi pričao s članovima drugih stranaka bio bi problem Zlatko jer očigledno da bi htjeli nekog nesposobnog. SDP je sigurno kičma BiH i niko drugi nema taj kapacitet'', jedan je od komentara.

Drugi pak navode kako je SDP je vodio bahatu politiku, interesno orijentiranu prema pojedincima unutar svojih redova, grupa, a to su birači kaznili...''

''Ne može se za Komšića i DF koristiti naziv "narančasti patuljak", Lipovača praviti čestitke sa samim sobom kako klanja i nazivati druge političke oponente stidnim dlaka (blaža verzija) i očekivati dobar rezultat...'', navode komentatori na Lagumdžijinom profilu.

SDP BiH bi, prema podacima s birališta, trebao dobiti svega 13 zastupnika u odnosu na 28 koliko je imao u ovom mandatu. Time je SDP u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izgubio 15 zastupnika ili čak 53,57 posto.

Lagumdžiju su pak birači zaobišli na listama izbjegavajući zaokružiti njegovo ime, pa bi tako ministru vanjskih poslova, koji se za tu poziciju očajnički borio zbog čega se otezalo s formiranjem vlasti, to mogla biti posljednja, udobna fotelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije