Ostalo 338 slobodnih mjesta u srednjim školama

Radiosarajevo.ba
Ostalo 338 slobodnih mjesta u srednjim školama

Nakon što je okončan drugi, naknadni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u KS-u za školsku 2013/2014. godinu, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a sumiralo je rezultate.

U oba roka upisano je 2.411 učenika, od toga 2.129 u prvom i 282 u drugom konkursnom roku, piše Oslobodjenje.ba

"Slobodnih mjesta u ovom trenutku je 338, što je sasvim dovoljno da se upišu svi učenici. Međutim, veliki broj roditelja već nakon prvog roka nije preuzeo dokumente svoje djece i aplicirao u neku drugu školu, što su dužni da urade", ističe Lamija Husić, stručna saradnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i napominje kako se nastavnici sa godišnjeg odmora vraćaju u drugoj polovini augusta, te kako bi tada svi učenici koji nisu upisani do sada trebali predati dokumente u željenu školu.

Slobodnih mjesta je ostalo u Petoj gimnaziji, Srednjoj muzičkoj školi, Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti, Srednjoj mašinskotehničkoj školi, Srednjoj školi metalskih zanimanja, Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi, Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Željezničkom školskom centru, Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn, Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi, te srednjoškolskim centrima Vogošća, Hadžići i Ilijaš.  

"Ni praksa, a ni naša obaveza nije da raspisujemo treći konkurs, tako da roditelji jedino imaju obavezu da predaju dokumente u jednu od škola u kojoj je ostalo mjesta kako bi dijete 2. septembra započelo školsku godinu zajedno sa svojim vršnjacima. Također, neće biti ni snižavanja kriterija, odnosno promjene potrebnog broja bodova za upis u odgovarajuću vrstu srednje škole", napomenula je Husić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije