'Ostali' postaju ravnopravni u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
'Ostali' postaju ravnopravni u Kantonu Sarajevo


Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili su amandmane kojima se usklađuje Ustav KS sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Šta 'Ostali' misle o odluci Skupštine

Sarajevski kanton je prvi u Bosni i Hercegovini koji će ustavnim odredbama omogućiti implementaciju presude Suda u Strazbourgu.

Amandmani stupaju na snagu u ponoć 30. januara.

Skupštini je prisustvovalo 34 poslanika.

Ovo znači da će zastupnici koji se izjašnjavaju kao 'Ostali' konačno moći formirati svoj klub, pod uslovom da se najmanje jedan poslanik tako izjašnjava. Istovremeno će u rukovodstvo, među dva postojeća zamjenika iz reda konstitutivnih naroda, ući još jedan, treći zamjenik, koji će predstaviti kategoriju 'Ostalih'.

Inicijativu koja je prerasla u amandmane na Ustav Kantona Sarajevo, o kojima je provedena javna rasprava, pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Kantonalne skupštine poslije općih izbora 2010.

"Kanton šalje poruku čitavoj regiji. Ovo nije samo naša zasluga i ona je pokrenuta u prethodnom periodu, od neke druge vlade. Različitost političke strukture se može složiti u stvarima koji su bitni za BIH svojim primjerima, a Sarajevo jeste primjer sociološkog, kulturnog i administrativnog centra Bosne i Hercegovine", rekao je uoči glasanja Suad Zeljković, premijer Kantona Sarajevo.

U diskusiji koja je prethodila usvajanju amandmana poslanici su jednoglasno iskazali slaganje i podršku, smatrajući ovo signalom koji Kanton Sarajevo šalje 'Ostalima'.

"Šaljemo snažnu poruku o ambijentu koji vlada u Sarajevu, To je ljudski, human i prije svega normalan čin", rekao je Elvedin Konaković, poslanik SDA.

Poslanik Besim Mehmedić kazao je da ovaj čin treba shvatiti kao dokaz civilizacije koja na ovim prostorima postoji mnogo godina.

Zaim Backović, poslanik BPS-a istakao je kako se nada da će ovo biti podsticaj mladima da ostanu u Bosni i Hercegovini

"Uz svu radost ostaje mi problem i sadržajno i fromalno, jezički, jeste činjenica da ćemo nekako zapečatiti ovaj pežorativni naziv Ostali", rekla je profesorica Hanka Vajzović.


Mary Ann Hennesey (Foto: arhiv, Radiosarajevo.ba)

Povodom usvajanja Amandmana, poslanicima se obratila Mary Ann Hennessey, Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH, uputivši im čestitke. U nastavku pročitajte njen govor: 

"Gospođo predsjednice, zastupnici, dame i gospodo, Zaista je teško istaći važnost onoga što ste danas učinili ovdje.

Prije svega, ovo je istorijski trenutak za Kanton Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu. Napravili ste važan iskorak od politike isključivosti, ekskluziviteta i diskriminacije, barem u etničkom smislu.

Inicijatori amandmana o izmjenama Ustava Kantona Sarajevo nadaju se da bi njihovo usvajanje moglo bi otvoriti 'domino efekat' u drugim upravnim jedinicama BiH, koje bi nakon Sarajeva mogle dalje reagirati, mijenjajući ustave prije države, usklađujući ih s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode, čime će biti ispunjeni zahtjevi postavljeni presudom Sejdić-Finci. Da podsjetimo, naša zemlja do sredine ove godine mora – u cjelosti! – provesti odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Demonstrirali ste ovim da su političari u BiH sposobni vidjeti dalje od kratkoročnih stranačkih razlika, tj. da su sposobni da vide opšte dobro svih i da učine ono što je ispravno, jer to je ispravno.

Uostalom, ljudska prava, vladavina zakona i demokratija nisu samo obaveze iz sporazuma ili uslovi za članstvo u Vijeću Evrope ili Evropskoj uniji, koji trebaju biti ispoštovani samo kada to naredi Sud ili kada su uključeni u Mapu puta. To su prije svega vrijednosti koje dijelimo kao Evropljani, koje definišu naš odnos kao građana u našim sistemima vlasti i koji čine naš kontinent jedinstvenim u svijetu.

Iz oba ova razloga čestitam vam i zahvaljujem u ime svih ljudi ovog kantona, a posebno u ime onih koji nisu zaslužili da budu „manje“ građani, da „manje“ vrijede ili da imaju „manje“ glasa u javnim poslovima, samo zbog njihove nacionalnosti.

Koristim ovu priliku da pohvalim Našu Stranku za pokretanje ovog procesa, prethodnu kantonalnu vladu, na čelu s bivšim premijerom fikretom Musićem, za izradu i unaprjeđenje ovog procesa, te sadašnju vladu, na čelu s premijerom Suadom Zeljkovicem, za dovođenje ovog procesa u Skupštinu, a iznad svega, da pohvalim sve vas, članove skupštine, za usvajanje ustavnih amandmana danas.

Istina je, poduzeli ste važan korak. I to je onaj korak koji bi trebali „preslikati“ svi parlamenti u ovoj zemlji, počevši od Parlamentarne skupštine BiH. 

Ali, to nije kraj puta. Jednakost je prirodno stanje građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, jezik, pol, vjeru ili seksualnu orijentaciju, te je u konačnici odredište prema kojem je usmjeren vaš prvi korak.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije