Osniva se Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Osniva se Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom

Ilustracija

Na sjednicama održanim 28. i 29. jula ove godine Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je odluku kojom se osniva Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH.

Osnivanje Fonda sistemski rješava problem nezaposlenosti, pruža veće mogućnosti i brojnija radna mjesta za osobe sa invaliditetom, a poslodavce potiče i motiviše na njihovo zapošljavanje, navodi se u saopštenju koalicije MOGU HOĆU ZNAM, koja se bavi problemima osoba sa invaliditetom.

Osnivanje Fonda je ključna odluka bez koje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, usvojen u februaru 2010., ne može biti operativan i primjenjiv, a osobe sa invaliditetom ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava pri zapošljavanju, smatraju u Koaliciji MOGU HOĆU ZNAM .

Visoka stopa nezaposlenosti osoba sa invaliditetom oko 80% od ukupnog broja ove populacije, pored jakih predrasuda i nezainteresovanosti poslodavaca, posljedica je nepostojanja zakonskih okvira u Federaciji BiH.

Koalicija MOGU HOĆU ZNAM, koju čini 11 organizacija formirana s ciljem da se izbori za usvajanje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u FBiH i za njegovu potpunu primjenu, upućuje čestitke i izražava svoje veliko zadovoljstvo povodom usvajanja odluke o osnivanju Fonda.

Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije