Osnaživanje uloge žena u društvu: Oslobađanje okova društva

Radiosarajevo.ba
Osnaživanje uloge žena u društvu: Oslobađanje okova društva
Foto: ŽeNama / Održan okrugli sto o temama „Osnaživanje uloge žena u društvu” i “Ravnopravna zastupljenost stručnjakinja u javnom prostoru BiH medija“

U sklopu projekta „ŽeNama“, u prostorijama udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ održan je okrugli stol o temama „Osnaživanje uloge žena u društvu” i “Ravnopravna zastupljenost stručnjakinja u javnom prostoru BiH medija“.

Predavačice i učesnice okruglog stola su u subotu, 12. maja, bile doc. dr. Jasna Duraković, pravnica i aktivistica Vildana Džekman, te stručnjak za pravo pri uredu Ombudsmena Edin Ibrahimefendić.

Razgovaralo se o stanju žena u društvu i načinu na koji su one predstavljene u medijima, te o tome kako često same žene nisu svjesne svojih mogućnosti i kvaliteta, te nerijetko skromno govore o svojim postignućima.

„Potrebno je ukazati na ravnopravnost spolova u obrazovanju, na poslu ili u kući kako bi se vidjeli svi aspekti u kojima žene postižu jednake, ako ne i veće uspjehe kao/od muškaraca“, istaknula je menadžerica projekta „ŽeNama“ Ornela Čolić.

Projektom će se nastojati promijeniti pogled na žene kao na ugrožene, neravnopravne i u konstantnoj borbi za svoja prava, gdje će se naglasak staviti na pozitivne primjere uspješnih i ostvarenih žena.

„Ne možemo se osloboditi okova društva i njegovog činjeničnog stanja, kao ni mentaliteta, ali je neophodno napraviti model u kojem će se žene osvijestiti na primjeru ljudskih prava“, istaknula je profesorica Duraković.

Zaključak okruglog stola je bio da prije svega žene trebaju da se vjerovati u sebe te jedna u drugu i prvenstveno biti potpora jedne drugima. Potrebno je da naučimo i znamo vrednovati sopstvena dostignuća kao i znanje.

Kroz obrazovanje, praksu i poslovne obaveze kao i lična iskustva razvijaju se prilike za lični razvoj, kako bi se oslobodile okova društva u kojem se predstavljaju kao ugrožene, potlačene, obespravljene i sl.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom USAID-a i Centra za promociju civilnog društva (CPCD), a s ciljem naglašavanja svih onih oblasti u kojima žene postižu brojne uspjehe, lična i profesionalna ostvarenja, te da promovira žena kao snažna i samosvjesna članica zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije