Osmanović: Štrajk na željeznicama je projektovan

Radiosarajevo.ba
Osmanović: Štrajk na željeznicama je projektovan

Predsjednik Uprave JP Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) Nedžad Osmanagić u ostavci izjavio je danas da je generalni štrajk sindikata koji djeluju u tom preduzeću projektovan.

''Suština je da Vlada FBiH ne izvršava svoje obaveze prema Željeznicama FBiH po dva zakona, o finansiranju infrastrukture, putničkog i kombinovanog saobraćaja, te o finansijskoj konsolidaciji Željeznica'', kazao je Osmanagić novinarima u sjedištu ove kompanije. 

Po njegovim riječima, Zakonom o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH je prestao važiti krajem 2012. godine, a Vlada je na sebe preuzela obavezu plaćanja doprinosa.

''Cijelu prošlu godinu ukazivali smo Vladi i resornom ministarstvu da će nastati problem, da zakon treba produžiti ili naći neko drugo sistemsko rješenje, ali zakon nedavno nije usvojen u Parlamentu FBiH. Time su ŽFBiH dovedene u vrlo nepovoljan položaj'', odao je Osmanagić.

On je kazao da će željezničarima najvjerovatnije sutra biti isplaćena bruto plata za april, za šta je potrebno izdvojiti dodatnih dva miliona KM.

''Ja sam legalista i isplatit ću punu platu sa svim doprinosima. Također, sljedeća plata, sve dok se ne donese Zakon o finansijskoj konsolidaciji, mora biti isplaćena sa doprinosima'', rekao je Osmanagić.

Ostavku je podnio iz moralnih razloga, jer se ovako, kazao je, dalje u Željeznicama ne može raditi, javila je Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije