Oslobođenje slavi 75 godina rada: Najstariji dnevni list u BiH

Radiosarajevo.ba
Oslobođenje slavi 75 godina rada: Najstariji dnevni list u BiH
FOTO: Radiosarajevo.ba / Vildana Selimbegović za Radiosarajevo.ba
Najdugovječniji bh. medij Oslobođenje proslavilo je 75 godina rada.

ovine su počele izlaziti 30. avgusta 1943. godine u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, u jeku Narodno-oslobodilačke borbe. Prvi urednik Oslobođenja bio je Rodoljub Čolaković.

Oslobođenje nije prestajalo izlaziti čak ni tokom opsade Sarajeva i rata u BiH. 

Tim povodom pitamo urednicu Oslobođenja, Vildanu Selimbegović, je li teško očuvati tradiciju koju ovaj medij baštini već 75 godina, još iz Drugog Svjetskog rata.

„U mom večerašnjem obraćanju zvanicama naglasit ću da je moj moto „Smrt fašizmu – Sloboda narodu“. Duboko sam uvjerena da današnje Oslobođenje, redakcija na čijem sam čelu, ima dovoljno petlje, hrabrosti i znanja da se suoči sa svim preprekama koje se postavljaju pred novinare u Bosni i Hercegovini. Biti novinar danas u svijetu nije jednostavno biti novinar u BiH je mnogo teže. Mislim da Oslobođenje uspijeva istrajati u onom što je najvažnije u našem poslu, a to je – poštovanje pravila profesije“izjavila je za Radiosarajevo.ba Vildana Selimbegović.

Vildana Selimbegović za Radiosarajevo.ba - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Vildana Selimbegović za Radiosarajevo.ba

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, novine su izlazile dva puta mjesečno, a od 7. oktobra do 9. aprila 1945. godine izdavale su se u Jajcu.  Godine 1945, 12. aprila počinju izlaziti u Sarajevu, kao nedjeljnik, a od 1. januara 1947. godine kao dnevni list.

Uoči proslave, u redakaciju Oslobođenja došao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić koji je čestitao veliki jubilej.
"Ovo je izuzetna godišnjica. Oslobođenje 75 godina stoji na braniku odbrane ideje državnosti i onoga što ustvari jeste bit Bosne i Hercegovine, a to je njena multikonfesionalna i multikulturalna slojevitost koje zaslužuju izuzetan respekt. Usitinu ste bili čuvari i rizničari osnovnih vrijednosti koje krase našu jedinu državu BiH", naveo je Zvizdić.

 

Izdavač Oslobođenja Mujo Selimović kazao je da ovaj list nikada nije pao u zabludu da je bilo čije vlasništvo.
"Oslobođenju su uvijek interesi društva i zajednice BiH bili na prvom mjestu i ispred bilo kakvih pojedinačnih, političkih ili ekonomskih interesa izdavača, naveo je Selimović dodajući da to nije tako jednostavno, ali "da to nismo uspjeli napraviti, teško bi danas Oslobođenje bilo to što jeste".

I ambasoasdorica SAD-a u našoj zemlji Maureen Cormack svojim je prisustvom uveličala naš jubilej.
- Hvala što ste me pozvali. Ovo je legendaran list. Imao je veoma važnu ulogu u bitnim događajima u ovoj zemlji. Želim vam još najmanje 75 divnih godina, kazala je Cormack.

 

Radiosarajevo.ba kolegama iz Oslobođenja čestita jubilej! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije