'Osigurati stvarno učešće manjina'

Radiosarajevo.ba
'Osigurati stvarno učešće manjina'

(Tekst prenosimo s Manjine.ba, portala za sve manjine i deprivilegirane)

Partneri iz Evropske unije u našoj zemlji razgovarat će u naredni ponedjeljak u Sarajevu s predstavnicima Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) o mogućim rješenjima za primjenu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Kako je Agenciji Fena izjavio danas poslanik SBiH u Predstavničkom domu PSBiH Beriz Belkić, on će tom prilikom zastupati zalaganje ove stranke za neposredni izbor članova državnog predsjedništva, za učešće manjina u institucijama vlasti te za otklanjanje diskriminacije nad predstavnicima bh. konstitutivnih naroda u pogledu njihovog učešća u institucijama iz dvaju entiteta.

''Rješenja treba da osiguraju stvarno, a ne pro forme učešće manjina - naglasio je Belkić te dodao da će njegova stranka, inače opoziciona, djelovati u korist države a da će odluke donijeti vladajuća šestorka koja ima dovoljno ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Belkić navodi da je još 2010. godine njegova stranka predlagala amandmane na Ustav BiH koji bi garantovali učešće manjina, neposredni izbor članova Predsjedništva te Bosnu i Hercegovinu kao jednu izbornu jedinicu.

Najavljeni razgovor sa SBiH jedan je u nizu bilateralnih kontakata koje su partneri iz Evropske unije započeli u ovoj sedmici s bosanskohercegovačkim parlamentarnim strankama, kako vodećim tako i s onima s manje poslanika.

Cilj je da čuju prijedloge domaćih rješenja za provedbu presude "Sejdić i Finci".

Bez rješavanja tog pitanja nema  napretka naše zamlje ka evropskim integracijama, naglasili su evropski zvaničnici prije početka ovih razgovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije