OSCE-ova konferencija: Razgovarano o prijetnjama slobodi medija

0
Radiosarajevo.ba
OSCE-ova konferencija: Razgovarano o prijetnjama slobodi medija
Foto: OSCE / OSCE-ova konferencija o prijetnjama slobodi medija

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH, države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini, organizovale su konferenciju na kojoj je učestvovalo više od 50 novinarki i novinara te medijskih djelatnika, i na kojoj je razgovarano o prijetnjama slobodi medija.

Diskusija, kojoj su učesnici i učesnice prisustvovali i lično i putem interneta, se fokusirala na učestale napade na novinarke i novinare, rad medija tokom pandemije, kao i na to kako je pandemija uticala na ukupno povjerenje u medije u BiH.

"Slobodni i nezavisni mediji predstavljaju jedan od osnovnih demokratskih principa. Nažalost, prijetnje upućene nezavisnim medijima su sve učestalije, podrivajući tako demokratiju i stabilnost", rekla je ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, Johanna Strömquist.

"Moramo se zauzeti za jačanje nezavisnih, demokratskih glasova i aktivno se boriti protiv dezinformacija."

Tokom proteklih godinu dana, medijski sektor u Bosni i Hercegovini se suočio sa brojnim političkim i finansijskim izazovima. Pa ipak, to nije obeshrabrilo novinarke i novinare u njihovom istraživanju, izvještavanju i objavljivanju priča od javnog interesa.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, je istakla: „Novinarke i novinari, te medijski djelatnici igraju važnu ulogu u dijeljenju informacija od vitalnog značaja sa javnošću te u razotkrivanju korupcije i nezakonitih djelovanja koji utiču na živote građanki i građana. Sigurnost novinarki i novinara, i u online i u offline sferi, mora biti zaštićena u svim demokratskim društvima. BiH nije u tome nikakav izuzetak. Misija OSCE-a u BiH posvećena je jačanju prava i sloboda novinarki i novinara u BiH.“

Također, na konferenciji je razgovarano o tome koliko je široko rasprostranjeno širenje dezinformacija dodatno urušilo povjerenje u medijski sektor u BiH.

„Povjerenje publike u medije je na veoma niskom nivou. Koliko god su se dezinformacije pojavile kao strateški politički alat, tako i profesionalno i etično novinarstvo i dalje postoji kao čuvar ljudskih prava, čuvar demokratije i vladavine zakona i radi u interesu javnosti“, rekla je Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica u Mediacentru Sarajevo. „Ono što treba da bude standard i naša zajednička ideja vodilja je kvalitetno novinarstvo i medijski i informacijski pismena publika.“

Ova konferencija je dio širih napora usmjerenih na rješavanje izazova u vezi sa slobodom medija i slobodom izražavanja u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije