OSCE: Nazivanje medija 'stranim agentima' od strane političara je neprihvatljivo

Radiosarajevo.ba
OSCE: Nazivanje medija 'stranim agentima' od strane političara je neprihvatljivo

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, je danas rekla povodom situacije u Bosni i Hercegovini, da nazivanje medija 'stranim agentima' od strane političkih partija predstavlja napad na slobodu medija i može da ugrozi bezbjednost novinara.

Savez nezavisnih socijaldemokrata, jedna od političkih partija na vlasti u Bosni i Hercegovini, je objavio na svojoj zvaničnoj internet stranici knjigu u kojoj se tvrdi da postoji određeni broj 'lažnih nevladinih organizacija' i medija u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u 'podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka'. Navedeni su mediji: BUKA, The Srpska Times, frontal.ba, frontal.rs i abc.ba.

''Zvanično isticanje medija kao stranih agenata i njihovo optuživanje za podrivanje ustavnog poretka predstavlja jasan napad na slobodu medija'', rekla je Mijatović.

''Ta zvanično objavljena lista može takođe ozbiljno da ugrozi bezbjednost, zastraši novinare i djeluje obeshrabrujuće na medijsku situaciju uopšte. U demokratskom se društvu moraju dozvoliti glasovi kritike i očuvati sloboda govora.''

Mijatović se trenutno nalazi u New Yorku gdje učestvuje na međunarodnoj konferenciji o slobodi medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije