OSCE je 2004. upozoravao na diskriminaciju

Radiosarajevo.ba
OSCE je 2004. upozoravao na diskriminaciju

Radiosarajevo.ba dobio je pisma koja je OSCE slao ministarstvima obrazovanja još 2004. i 2008. godine, u kojima se upozorava na diskriminaciju prema učenicima koji ne pohađaju nastavu vjeronauke i u tom smislu su oštećeni. 

Godine 2004., kada je ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevu bio Emin Turkušić, svim ministarstvima obrazovanja je iz OSCE-a  stiglo pismo u kojem se skreće pažnja na položaj učenika koji ne žele pohađati časove vjeronauke.

 

U ovom pismu  se poziva na Okvirni zakon o Osnovnom i srednjem obrazovanju BiH - na iste članove ovog zakona se poziva i ministar Suljagić - u kojem stoji da "učenici koji ne žele pohađati vjeronauk neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike."

U nastavku se navodi kako ocjene iz vjeronauke utječu na šanse učenika za upis na sljedeći nivo obrazovanja:

 

Dalje se u pismu navodi kako bi obrazovne ustanove trebale osigurati i alternativu za učenike koji ne pohađaju časove vjeronauke.

 

Pismo je potisao Lars Ake Stahl, tadašnji direktor Odjela za obrazovanje OSCE-a., a godine 2008. je isto pismo ponovo poslao Claude Kieffer, njegov nasljednik, tadašnjem ministru obrazovanja Safetu Keši.

 

 

Ova pisma jasno pokazuju da je instrukcija koju je aktuelni ministar obrazovanja i nauke KS Emir Suljagić donio utemeljena na zakonu i legalna, te da je za ovakvom odlukom postojala OSCE-ova inicijativa još 2004. godine, a da su dosadašnji ministri Turkušić i Kešo iz njima znanih razloga izbjegavali da je donesu. 

 

Vezano: Dossier Vjeronauka

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije