Originalna ideja vlasti: Svi žele čitati u Airbusu i starim vagonima

Anadolija
Originalna ideja vlasti: Svi žele čitati u Airbusu i starim vagonima
U vrijeme kada su digitalni mediji sve razvijeniji, a pametni telefoni u rukama sve više nego knjige, teško je pronaći mehanizme kojima bi se mladi privukli u biblioteke.

Tako su predstavnici grada Cankiri, u centralnoj Turskoj, voz i avion pretvorili u biblioteku kako bi podstakli mlade da što više čitaju.

U saradnji za Željeznicama Republike Turske (TCDD), ovom gradu je obezbijeđena stara lokomotiva i dva vagona koji su naknadno redizajnirani i pretvoreni u biblioteku.

Također, predstavnici grada su iz Istanbula obezbijedili avion Airbus A-300 koji se više nije koristio u avio sabraćaju, a unutrašnjost aviona je osmišljena kao biblioteka, koja privlači sve veći broj mladih, ali i onih starijih.

Pored biblioteke, mladima je u avionu i vagonima obezbijeđena igraonica gdje se imaju priliku i opustiti na pauzama.

Načelnik općine Cankiri Irfan Dinc za AA je rekao kako je cilj približiti mlade knjizi i čitanju, ali je naglasio da biblioteke mogu posjetiti svakako i oni stariji.

“Želimo doprinijeti obrazovanju naše djece kako bi u budućnosti ova zemlja dobila kvalitetne građane. Zadovoljni smo odzivom mladih, nadamo se svakako da će ih u narednom period još više posjetiti naše biblioteke”, poručio je Dinc. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije