! / Organizatori Bh. povorke ponosa na sastanku s Fortom uputili jasne zahtjeve

23. 07. 2021. u 17:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 338

Nakon što je za 14. avgust najavljena Bh. povorka ponosa 2021. članovi i članice Organizacionog odbora sastali su se danas s premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom

Kako je saopćeno, sastanak je uslijedio nakon što je održan sastanak s MUP-om Kantona Sarajevo, odakle su naložene dodatne mjere sigurnosti.  

"Informisali_e smo Premijera o postojećim preprekama sa kojima se i treću godinu zaredom suočavamo, a to je stavljanje tereta dodatnih mjera sigurnosti na organizatore_ice protestne šetnje, čime se onemogućava naše pravo na slobodno javno okupljanje. Država je odgovorna za sigurno održavanje mirnih protesta, te kao takva ne bi smjela stavljati neproporcionalne zahtjeve na teret organizatora_ica", saopćili su organizatori, te precizirali: 

"Zato smo predali_e jasan zahtjev Vladi Kantona Sarajevo i premijeru Forti, u kojem tražimo da preduzmu sve neophodne mjere, te da u potpunosti obezbijede zaštitu učesnika_ca ovogodišnje Bh. povorke ponosa.

Mi nećemo odustati od našeg prava da izađemo na ulicu i da jasno i glasno poručimo da smo tu, da nas nije strah i da ljubav uvijek pobjeđuje mržnju.

Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo i nadležnih institucija da u potpunosti obezbijede protestnu šetnju Bh. povorke ponosa. Sve ostale tehničke i administrativne informacije oko same povorke ponosa ćemo sa svima vama komunicirati u narednom periodu. Vidimo se 14.8.2021. godine u 12 sati, jer ovo je #otporsamargine!" saopćili su organizatori


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA