Organizator o protestu 'Marš cajkama iz Doma mladih'

Radiosarajevo.ba
Organizator o protestu 'Marš cajkama iz Doma mladih'


'Marš cajkama i turbo folku iz Doma mladih' naziv je grupe osnovane na Facebooku prije nekoliko dana, nakon vijesti o skorašnjem nastupu Teatro showa, skupine turbo folk pjevača iz Srbije u sarajevskom Domu mladih.

Spomenutu Facebook skupinu čini sada već preko 3800 članova, a grupa inicijatora je još prije nekoliko dana najavila istoimeni protest koji će se održati u subotu, 8. decembra sa početkom u 13:13 h na platou Skenderije.

Ovim smo povodom razgovarali sa osnivačem spomenute grupe i glavnim organizatorom protesta, Mesudom Rizvom, koji nam je kazao da je u grupu nakon njenog osnivanja pozvao oko 500 ljudi, dok su se ostali priključili samoinicijativno.

FOTO: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Turbo folku nije mjesto u Domu mladih

''Protesti će se održati bez obzira na sve i ponavljat ćemo ih sve dok nas ne bude dovoljan broj – turbo folk se mora skloniti iz Doma mladih. Bitno je naglasiti da se ovdje ne radi isključivo o problemu sa muzikom, već i situaciji sa Collegiumom Artisticumom, Charlamom i općenito kulturnim insitucijama u Sarajevu – protiv svih tih stvari treba dići glas'', smatra Mesud Rizvo.

Podsjetimo, prije koncerta Lepe Brene u Zetri 2009. godine, najavljivani su slični protesti, koji su odgođeni u posljednjem trenutku.

''Politička je situacija u Sarajevu sada drugačija, stanje na vlasti je nestabilnije nego tada; smatram da je bilo potrebno da prođe određeno vrijeme i vjerujem da je upravo sad pravi trenutak za to'', kaže Rizvo, naglasivši da njegova inicijativa nema nikakve veze ni sa jednom političkom strankom u BiH, već se sve ovo dešava na njegovu vlastitu inicijativu.

FOTO: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Narod voli ono što mu se servira

Na upit o komentaru izjave direktora Skenderije Hajriza Bećirevića o tome kako ''naša publika voli cajke'', Rizvo kaže:

''Narod voli ono što mu se servira, a Dom mladih ne smije biti mjesto koje će servirati turbo folk! Zašto ne bismo organizirali nešto u tom duhu, dakle, za narod, ali sa domaćim izvođačima? Zašto ne bismo, primjerice, napravili koncert izvođača tradicionalnih sevdalinki na platou Skenderije, zašto to moraju biti turbo folk izvođači iz Srbije?'', zaključio je Rizvo.

Podsjećamo, protest pod nazivom 'Marš cajkama i turbo folku iz Doma mladih' održat će se u subotu, 8. decembra sa početkom u 13:13 h na platou Skenderije, a kako saznajemo od organizatora, policija je na vrijeme upoznata sa svime.

Vezani članci:

Dom mladih: Skinuta najava za turbo folk koncerte

Sa vrata galerije Charlama skinuti katanci!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije