Opservatorij na Trebeviću čeka obnovu: Ovako će izgledati jednog dana... (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Opservatorij na Trebeviću čeka obnovu: Ovako će izgledati jednog dana... (FOTO)

Jedini astronomski opservatorij u Bosni i Hercegovini smješten je na Trebeviću u blizini Sarajeva. U ratu je pretrpio teška oštećenja, a ni danas, dvadeset godina poslije, nije obnovljen.

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

FOTO: Kako je opservatorij na Trebeviću izgledao nekada, a kakav je danas

Opservatorij na Trebeviću uskoro bi mogao biti obnovljen 

Kako je Opservatorij izgledao nekada (FOTO)

Kako Opservatorij izgleda danas (FOTO)

U svim budućim razvojnim konceptima turističkog otvaranja Trebevića, Astronomski opservatorij je nezaobilazan faktor. Njegova obnova bila bi nemali doprinos vraćanju Trebevića i Sarajlija na Trebević. U periodu prije 1992. godine Trebević, glavno izletište Sarajlija, imao je tri glavna simbola: Žičaru, bob stazu i Astronomski opservatorij. 

U prvoj fazi izgradnje opservatorija (1969. – 1972.) izvršena je adaptacija postojeće austrougarske tvrđave poznate kao Bistrik-kula. 

Na tvrđavi su postojale dvije kupole. U većoj kupoli, u početku je bio postavljen teleskop reflektor koji je krajem osamdesetih godina zamijenjen fotoelektričnim teleskopom, a u manjoj je bio smješten dvostruki astrograf namijenjen snimanju većih površina neba. Opservatorij je posjedovao sve uvjete za višednevni boravak, biblioteku, fotolaboratoriju i ostale potrebne prostorije.

Ovim instrumentom snimljen je Fotografski zvjezdani atlas (Sarajevski atlas neba). U periodu između 1972. - 1978. na oko hiljadu staklenih Kodak ploča formata snimljeno je cijelo sjeverno zvjezdano nebo. Cijela ova staklena biblioteka nestala je tokom opsade Sarajeva.  

Ova zvjezdarnica bila je okosnica popularizacije astronomije, amaterskog, stručnog i naučnog rada za cijelo područje BiH. 

"Opservatorij otvara mogućnost dodatne edukacije mladih, posebno srednjoškolaca kroz predavanja, posmatranja i posjete planetariju. Mali planetarij bio bi jedini ovakav uređaj u Bosni i Hercegovini. Svi glavni gradovi evropskih država imaju jednu ovakvu instalaciju. U našim skromnijim uvjetima to bi bio mali planetarij, ali njegov rad i efekti bili bi od šireg značaja. Svaki učenik sarajevskih škola bi tako, barem jednom godišnje, posjetio Trebević, razgledao opservatorij i teleskope, te uživao u slici nebeskog svoda uz prigodna predavanja", kazala nam je potpredsjednica Oriona Adela Subašić-Kopić.

Planirana obnova Astronomskog opservatorija u Sarajevu bit će od koristi, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za region. 

A dokle su došli planovi za obnovu opservatorija?

"Članovi Oriona pokrenuli su akcije za pripremne radove i planove za rekonstrukciju opservatorija. Ponovo je probijen put od cilja bob staze na Trebeviću do platoa Opservatorija. Objekti i teren oko njih očišćeni su od građevinskog šuta. Završene su administrativne radnje u kojima je, uz razumijevanje općine Stari grad Društvu dodijeljena na korištenje austrougarska tvrđava čijom rekonstrukcijom bi se završila prva faza obnove opservatorija.

Također, u decembru 2011. godine izdata je i urbanistička dozvola prema inicijalnom projektu. Sada izrađujemo finalni projekt koji će poslužiti za dobivanje građevinske dozvole i koji će omogućiti preciznu procjenu troškova obnove tvrđave i nabavke osnovnih instrumenata", pojasnila nam je Adela Subašić-Kopić.

Astronomski opservatorij na Trebeviću bi u novom konceptu bio jedna multifunkcionalna institucija (što je dijelom bio i prije). U okviru planirane obnove opservatorija koju mislimo provesti fazno, planirano je postavljanje jedne kupole, a unutrašnjost bi bila uređena kao multimedijalni prostor za predavanja iz astronomije za učenike, studente i građane. Nova zgrada bi se u kasnijoj fazi obnovila u istom obliku u kome je bila prije rata. Bistrik-kula je znatno manje oštećena od nove zgrade i mogla bi se brzo rekonstruirati. 

Prema arhitektonskom predračunu, građevinski dio obnove iznosio bio oko 350.000 KM, a oprema oko 150.000 KM. 

U ovom trenutku BiH je tamna mrlja u Evropi bez ijednog ozbiljnijeg astronomskog instrumenta. Pokazalo se, a to je i sada slučaj, da postoji velik interes javnosti, posebno mladih, za različite astronomske fenomene. Rješavanje nekih specifičnih astronomskih problema korištenjem kompjutera, instrumenata i naučnih metoda, uvodi studente i učenike procese naučnog rada.

Svi glavni gradovi evropskih država imaju jednu ovakvu instalaciju. U našim skromnijim uvjetima to bi bio mali planetarij, ali njegov rad i efekti bili bi od šireg značaja. Svaki učenik sarajevskih škola bi tako, barem jednom godišnje, posjetio Trebević, razgledao opservatorij i teleskope, te uživao u slici nebeskog svoda uz prigodna predavanja.

Rekonstrukcija opservatorija zahtijeva I i II fazu obnove austrougarske tvrđave, nabavku potrebnog inventara, nabavku teleskopa prečnika 40 centimetara, nabavku malog planetarija koji će biti smješten unutar austrougarske tvrđave, obnovu nove zgrade opservatorija, nabavku i postavljanje kupole prečnika osam metara za novu zgradu (2012), nabavka teleskopa reflektora s daljinskim upravljanjem putem interneta, prečnika 50-60 centimetara, sa svim pomoćnim uređajima.

"Nažalost, do sada nije bilo interesa nadležnih struktura na bilo kojem nivou koje bi finansirale obnovu Astronomskog opservatorija na Trebeviću. On predstavlja (i predstavljat će) ruglo u toj zoni Trebevića pogotovo kada proradi nova uspinjača. AD Orion se svakodnevno bori za egzistenciju jer osim sporadičnih malih donacija, Društvo nema ni minimalna sredstva za rad. Prije godinu smo pokrenuli i završili globalnu kampanju prikupljanja sredstava za tekući rad i to nam omogućava da još nekih petnaestak mjeseci možemo nesmetano provoditi naše aktivnosti, a među njima i raditi na obnovi opservatorija.

Činjenica je da sve nadležne strukture znaju za ovaj problema. Do sada nam je nematerijalnu pomoć pružila općina Stari grad na čijoj se teritoriji opservatorij nalazi. No, općini svakog mjeseca moramo plaćati naknadu za korištenje u iznosu od 134 KM jer po zakonu, niko nije izuzet od toga. Imamo obećanje načelnika da će nam se taj novac vratiti od općine kroz donaciju za naš rad. 

Prošla godina jeste bila teška u BiH zbog katastrofalnih poplava, ali svjedoci smo da se novac često troši na različite manifestacije koje dođu i prođu, a obnova opservatorija bila bi jedan trajni čin. Prošle godine ukazana nam je velika čast da je jedan novootkriveni asteroid dobio ime Sarajevo. To je jedino nebesko tijelo koje nosi ime koje je vezano za BiH. Kada smo na logičnoj adresi Gradske uprave zatražili simboličnu pomoć od 2.000 KM da dostojno obilježimo ovo značajno priznanje, odgovoreno nam je da oni nemaju sredstava. Pomogla nam je Akademija nauka BiH da ova stvar ne prođe nezapaženo. Šta onda očekivati za obnovu ako je već 2.000 KM problem", pitaju se čelni ljudi Oriona.  

Inače, Astronomsko društvo Orion (AD Orion) je pravni sljedbenik Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo koje je djelovalo od 1963. do 1992, čiji je rad obnovljen 2008.

U proteklom periodu, Orion je bio uključen u sve velike globalne projekte tokom Međunarodne godine astronomije 2009.  

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Ministarstva za civilne poslove BiH i NATO štaba, AD Orion je završio implementaciju najvećeg projekta na popularizaciji astronomije u BiH koji je nazvan 1000 Galileoskopa za 1000 škola u BiH -  Jedno nebo za sve. U okviru ovog projekta, oko 1000 malih teleskopa - galileoskopa je nabavljeno i podijeljeno u skoro svim osmogodišnjim školama širom zemlje. 

Obnova opservatorija ne treba samo članovima AD Orion, To treba biti širi društveni projekt koji je od značaja za cijelu BiH.

U nastavku pogledajte kako bi astronomski opservatorij izgledao nakon obnove, te kako izgleda sada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije