Općina Trnovo gradi spomenik na mjestu gdje je zločinac Mladić umalo zarobljen

Radiosarajevo.ba
Općina Trnovo gradi spomenik na mjestu gdje je zločinac Mladić umalo zarobljen
Arhiv / U Memorijalnom centru Proskok nalazit će se spomen obilježje, muzej, spomen-soba...

Bitka na Proskoku kod sela Dejčići u Trnovu bila je i ostala sinonim odbrane Bosne i Hercegovine. To je razlog zašto je općina Trnovo odlučila na spomenutoj lokaciji izgraditi memorijalni centar.

Predstavnici boračkih udruženja ovih dana su iznijeli svoje sugestije, prijedloge i ideje za izradu projekta za izgradnju memorijalnog centra na Proskoku.

Naglašen je značaj borbe na Proskoku koja je vođena ratne 1993. godine, tačnije od 10. do 31. jula. Ključnu ulogu u odbrani od agresora odigrali su pripadnici Prve bošnjačke brigade i 182. viteške (fočanske) lahke brigade.

Na Proskoku je agresor uz nadmoćnost tehnike i brojnost uspio pomjeriti liniju odbrane boraca Armije RBiH na potez Igmana (Veliko polje), uz velike ljudske gubitke jedine legalne i legitimne vojne sile. 

Ipak, prekomponovanjem snaga odbrane, uz pomoć novopristiglih jedinica drugih brigada, neprijatelj je zaustavljen u pokušaju stavljanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u potpuno okruženje.

Ofanzivu agresorskih jedinica je predvodio ratni zločinac Ratko Mladić, koji je na ovom mjestu zamalo izbjegao zarobljavanje od strane jedinice Armije RBiH.

"Općina Trnovo krenula je sa realizacijom ove ideje. Za mene lično je ovo projekt od velikog značaja. Svakako prvi korak jeste da se donese pravo rješenje, rješenje koje će ispuniti sve zahtjeve i želje onih koji su učestvovali u ovoj borbi, i onih koji su izgubili najmilije, jer samo tako će ovaj memorijalni centar izgledati onako kako treba i oslikavati u današnjem vremenu takvu jednu borbu", izjavio je načelnik Trnovo Ibro Berilo.

U Memorijalnom centru Proskok nalazit će se spomen obilježje, muzej, spomen-soba, amfiteatar i vještačko jezero sa pratećim sadržajima poput parkinga, restorana i slično.

Mjesto na kojem se planira gradnja memorijalnog centra je bogata prirodna sredina, obiluje šumom, što će, kako kažu iz Općine Trnovo, svakako ostati tako, sa planiranom alejom velikana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije