Općina Ilidža: Bez saglasnosti za nelegalnu deponiju na Kobiljači

Radiosarajevo.ba
Općina Ilidža: Bez saglasnosti za nelegalnu deponiju na Kobiljači

Općina Ilidža nije izdala odobrenje, niti dala saglasnost za nasipanje zemljišta na lokalitetu Kobiljača, koji se nalazi na granici Sarajevskog i Srednjobosanskog kantona, rečeno je Feni u Općini Ilidža.

Zakonom o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, propisano je da Federalno ministarstvo prostornog uređenja na osnovu pribavljenog mišljenja, Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja izdaje urbanističku saglasnost, kao i druge dozvole za izgradnju građevina i građevinskih zahvata koji se odvijaju na teritoriji dvaju ili više kantona, zahvata koji mogu u znatnoj mjeri uticati na okoliš, život i zdravlje ljudi u FBiH, podsjećaju iz nadležne općinske službe.

Lokalitet evidentiran kao klizište

Poslove inspekcijskog nadzora vrši Federalna urbanističko- građevinska inspekcija te je, kako ističu iz Općine Ilidža, Federalna inspekcija  vršila nadzor nad nasipanjem zemljišta na lokalitetu Kobiljača, dok je Općinska urbanistička građevinska inspekcija po zahtjevu vlasnika triju stambenih objekta, koja se nalaze na području općine Ilidža, u blizini nasipa izvršila uviđaj i konstatovala manje pukotine na objektima.

Budući da je ovaj lokalitet evidentiran kao klizište, za koje se planira sanacija, nadležnost općinske urbanističke građevinske inspekcije je da provjerava oštećenja građevina i infrastrukture na područjima gdje je opasnost od posljedica, prirodnim ili ljudskim putem izazvanih nepogoda posebno izražena, kazali su Feni u Općini Ilidža.

Građani upozoravaju: Nadležni općinski organi ignorišu deponiju

Grupa građana s područja naselja Kobiljača je krajem oktobra upozorila da je na privatnom zemljištu u navedenom naselju na području općine Ilidža napravljenanelegalna deponija bez urbanističke, građevinske i ekološke dozvole.

Također, građani su tada upozorili da su osim ugrožavanja šumskog dobra, desetina hiljada kubika smrče, jele, bukve i graba na površini 40-50 duluma državne zemlje radi lične koristi vlasnika privatne firme, ugroženi  privatni posjedi i imovina vlasnika uz navedenu parcelu.

Šumarski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo donio je u oktobru rješenje kojim je građevinskim firmama koje su dovozile materijal na tu deponiju naređeno da odmah obustave dovoz i deponovanje kamenog i zemljanog materijala na privatnu parcelu na Kobiljači, koja graniči s državnom šumom u odjelu “30” GJ (gospodarska jedinica) “Donja Lepenica”.

Razlog za donošenje ovih rješenja jest nepostojanje odobrenja za izvođenje radova od nadležnog općinskog organa, rečeno je tada Feni u Kantonalnoj upravi za inspekcije poslove.

Osim toga, usljed deponovanja veće količine materijala na navedenoj parceli došlo je do pomjeranja tog materijala, prilikom čega je zatrpana i uništena državna šuma i šumsko zemljište na površini oko dva hektara.

Kantonalna uprava za šumarstvo također je tada zadužena da, između ostalog, utvrdi visinu nastale štete, te pokrene postupak protiv odgovornih osoba, odnosno kompanija koje izvode protivpravne radove, što je dužna shodno Zakonu o šumama KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije