Opasnost lažnih humanitarnih akcija za bolesnu djecu

Radiosarajevo.ba
Opasnost lažnih humanitarnih akcija za bolesnu djecu


U zadnje se vrijeme povećava broj učestalih i neistinitih apela za pomoć u liječenju djece u Italiji radi transplantacije koštane srži, stoga donatori iz Italije upozoravaju kako organizovanje neistinitih humanitarnih akcija dovodi u pitanje nastavak projekta 'Amra', saopšteno je iz Udruženja 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'.

Projekat 'Amra' se odnosi na međunarodnu zdravstvenu saradnju u korist djece iz BiH koja se ne mogu tretirati u Bosni i Hercegovini, a potrebno im je izvršiti transplantaciju koštane srži.

Projekat su pokrenuli CROCE VERDE Meldola-Predappio/Zeleni križ i A.G.E.O.P. RICERCA iz Italije, 2011. godine.

Udruga AGEOP RICERCA je udruga koja već trideset godina radi na italijanskom tlu kako bi osigurala djeci koja boluju od raka najbolje uslove liječenja i života. Zahvaljujući suradnji s drugim udrugama, kao što je Zeleni križ, proširuje svoje djelovanje također u korist bolesne djece iz drugih zemalja.

Lažne obavijesti i akcije za prikupljanje sredstava

I AGEOP i Zeleni križ su dobrovoljne udruge svoje projekte podržavaju isključivo kroz prikupljanje sredstava zahvaljujući kampanjama za prikupljanje novca u Italiji i ništa ne traže od porodice djece koju pomažu.

''Sa žaljenjem smo primili vijest da u Tuzli kruže lažne obavijesti i organizuju se akcije za prikupljanje sredstava  za pokrivanje navodnih troškova za transplantaciju koštane srži i bolničko liječenje u Italiji. Želimo kategorički poreći da je ovim obiteljima u Italiji na bilo koji način bio zatražen novac za liječenje njihove djece. Duboko smo ožalošćeni zbog činjenice da su naš rad i nastavak projekta dovedeni u pitanje zbog diskutabilnih aktivnosti koje, u cilju prikupljanja novca za druge svrhe, iskorišćavaju bolest ove djece koju s poštovanjem i ozbiljnošću pokušavamo da pomognemo  i spasimo'', navodi se u pismu AGEOP-a.


Troškovi liječenja u Italiji su potpuno besplatni

Za vrijeme boravka djece na liječenju u Italiji/Bolonja svi troškovi vezani za transplataciju koštane srži su potpuno besplatni.

Regija Emilia-Romagna pokriva 70% troškova u dogovoru sa bolnicom koja pokriva preostalih 30%. 

AGEOP RICERCA i  Zeleni križ snose sve vanbolničke troškove koji se odnose na hranu, stanovanje, zdravstveno osiguranje za roditelje koji prate dijete, prevoz do Italije i nazad, posredovanje za ulazne vize u Italiju. 

O važnosti projekta 'AMRA' za cijelu državu ukazuje podatak da su 15. maja 2012. sporazum o podršci projektu potpisali Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, Pedijatrijska klinika KCUS-a, Crveni križ/krst Federacije BiH i Udruženje 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'.

''Smatramo kako je nehumano i krajnje neozbiljno pokretati akcije za pomoć u liječenju djece u Italiji ukoliko su svi troškovi liječenja i boravka besplatni. Iskreno se nadamo da će naši prijatelji iz Italije imati strpljenja i razumijevanja, te da neće dopustiti pojednicima da ugroze ovako značajan projekat za našu djecu. Apelujemo na sve pojedince i institucije da ne podržavaju humanitarne akcije za liječenje djece radi transplantacije koštane srži u Italiji, jer je sve plaćeno'', saopšteno je iz Udruženja 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'.

Sve dodatne informacije o projektu 'Amra' možete dobiti u Udruženju 'Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH' koje se nalazi na adresi Himze Polovine 21 u Sarajevu ili na broj telefona 033 215 416.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije