Omladino, danas je vaš dan!

Radiosarajevo.ba
Omladino, danas je vaš dan!

Sedamnaestog decembra 1999. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je u svojoj rezoluciji 54/120, prihvatila preporuku Svjetske konferencije ministara odgovornih za mlade iz Lisabona 1998. godine, te 12. august proglasila Međunarodnim danom mladih.

Međunarodni dan mladih 2013. UN obilježavaju kroz temu "Mladi i migracije". Na taj način organizatori žele ukazati na značaj migracija za razvoj društva i cijele zajednice ali i da upozore i na eventualne rizike: diskriminaciju i izrabljivanje.

„Obilježavanje Međunarodnog dana mladih treba podići svijest o mogućnostima i rizicima povezanim s migracijom mladih, omogući razmjenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja i analiza. Jedan od ciljeva je i uključivanje mladih u rasprave o njihovim iskustvima na polju migracija“, navode UN.

Mladi su prepoznati kao jedna od najvažnijih mobilnih grupa društva. Oni čine oko 30 posto od međunarodnih migranata. Ipak, vrlo malo se zna o borbi mladih migranata i suočavanju drugih mladih s migracijama. 

Mladi u BiH tonu u apatiju bez posla i stana

Prema Ujedinjenim nacijama 2010. godine u svijetu je bilo 27 mliona mladih koji su postali migranti.

Na Međunarodni dan mladih, širom svijeta ističu se vještine, znanja i spremnosti mladih da aktivno pomognu zajednici u kojoj žive, a državne institucije i nevladine organizacije skreću pažnju na probleme položaja omladine u društvu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije