Omerefendić: Penzioneri žive ekstremnom siromaštvu

Radiosarajevo.ba
Omerefendić: Penzioneri žive ekstremnom siromaštvu

Svi predsjednici općinskih udruženja penzionera u Federaciji BiH i kantonalnih saveza, kao i Saveza županijskih udruga umirovljenika Mostar održali su danas u Fojnici sastanak na kojem su razmatrali zahtjeve koji će biti istaknuti na protestima penzionera 24. septembra ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

"Naši zahtjevi su povećanje penzija za 10 posto, usvajanje strategije reforme u penzionom sistemu sa setom pratećih zakona koji bi, na određeni način, barem malo poboljšali veoma loš položaj penzionera", kazao je Feni predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić.

Među zahtjevima je, kaže, i onaj za promjenu zakonske regulative kojom bi se u potpunosti onemogućio rad nacrno te da se sačini poseban program i hitno stupi u akciju naplate svih poreza i doprinosa.

"Naš zahtjev je i da se u Parlamentu FBiH prestane s donošenjem propisa koji idu na štetu penzionera", kazao je Omerefendić, navodeći da će svi zahtjevi biti upućeni Vladi i Parlamentu FBiH.

Poručio je da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu prihvaćeni, poslije protesta u Sarajevu biti održani i protesti u svim sjedištima kantonalnih saveza.

Naglasio je također da penzioneri više nisu u mogućnosti da plaćaju obaveze, s obzirom na to da su penzije male i da se već više godina ne povećavaju.

"Penzioneri imaju novca samo za održavanje golog života i plaćanje najnephodnijih lijekova. Konstatovano je da više od 300.000 penzionera živi u ekstremnom siromaštvu, da više od 230.000 gladuje, da je smrtnost povećana i to je situacija koja se više ovako ne može izdržati", ustvrdio je Omerefendić.

U namjeri da ukažu na probleme penzionera u FBiH i doprinesu poboljšanju položaja te populacije protesti će biti održani  24. septembra ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Protesti će početi u 11.00 sati i predviđeno je da će trajati do 14.00 sati.

"Imamo prijavljenih oko 12.000 penzionera koji će doći na proteste iz raznih dijelova FBiH. Imamo još veći broj prijavljenih penzionera ali nemamo sredstva da platimo autobuse koji će doći u Sarajevo, kazao je Omerefendić, dodavši da se očekuje da će protesti u Sarajevu proći mirno i dostojanstveno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije