Ombudsmeni BiH osuđuju napad na banjalučko udruženje Kvir aktivista

Radiosarajevo.ba
Ombudsmeni BiH osuđuju napad na banjalučko udruženje Kvir aktivista

Ombudsmeni BiH najoštrije osuđuju napad na banjalučko Udruženje Kvir aktivista koji se desio 29. marta, kada su dvije mlađe N.N. osobe, maskirane u fantomke, izvršile krivično djelo zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti članova ovog udruženja. 

Ombudsmeni ističu da osobe drugačije seksualne orijentacije uživaju sva ustavom garantovana prava uključujući i zaštitu LGBT populacije u pogledu prava na slobodu izražavanja i okupljanja, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Iako Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja koja ima snažan pravni okvir za zaštitu prava LGBT populacije, Ombudsmeni konstatuju da postoji nesklad između visokih normativnih standarda s jedne strane i uživanja tih prava u praksi s druge strane. 

Ombudsmeni pozivaju sve organe vlasti da jačaju svoje kapacitete da bi blagovremeno odgovorili na sve vrste nasilja i fizičkih napada na pripadnike LGBT populacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije