Olimpijski Muzej bi trebao biti obnovljen do 2014.

Radiosarajevo.ba
Olimpijski Muzej bi trebao biti obnovljen do 2014.


Zgrada Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici koja je u ratu u potpunosti uništena trebala bi biti obnovljena 2014. godine kada se obilježava 30. godišnjica Olimpijade u Sarajevu.

"Mi smo posredstvom Nevladine organizacije Rotori iz Doboja pokrenuli inicijativu za sredstva iz IPA fondova za obnovu i rekonstrukciju Olimpijskog muzeja. No, s obzirom na to da su procedure isuviše spore i da mogu trajati i do tri godine, dogovorio sam s Numankadićem pokretanje trojne inicijative Općine Stari Grad, Kantona i Grada i da se pokuša iznaći 500.000 KM, koliko će, prema procjenama, koštati kompletna sanacija", rekao je za Dnevni avaz,  Ibrahim Hadžibajrić načelnik Općine Stari Grad.

Fasada je, kako kaže Hadžibajrić, najveći problem, jer nikada nije obnavljana nakon agresije i granatiranja.

Hadžibajrić je najavio da će u prvom rebalansu općinskog budžeta u aprilu planirati od 50.000 do 150.000 KM kako bi se mogla pokrenuti procedura.

Dodao je da je fasada najveći problem, jer nije obnavljana nakon agresije i granatiranja.

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić je istakao kako su u prethodnom periodu završene dvije faze rekonstrukcije objekta, kada je urađen krov, zamijenjeni su prozori, vrata i instalacije te drugi unutrašnji radovi da bi objekt bio funkcionalan.

Kako je istakao Numankadić pregovara se sa  Ambasadom Francuske da pomogne obnovu Muzeja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije