Olimpijska ljepotica Zetra svečano otvorena prije 37 godina Svjetskim prvenstvom

Radiosarajevo.ba
Olimpijska ljepotica Zetra svečano otvorena prije 37 godina Svjetskim prvenstvom
Foto: Historija.ba / Zetra

Olimpijska ljepotica Zetra svečano je otvorena na današnji dan 1982. godine Svjetskim prvenstvom juniora u umjetničkom klizanju.

Otvorio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch po kojem ona danas nosi ime.

Izgradnja objekata je počela u junu 1981. godine, odnosno kamen temeljac položen je 26. juna te godine.

Ovaj olimpijski kompleks je smješten na zemljištu oblika trokuta omeđenog sa sjevera stadionom Koševo, istoka pomoćnim nogometnim igralištima i grobljem Sv. Josipa, a zapada Ulicom Alipašina. Prostire se na prostoru od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je poduzeće ZOI'84 –OCS Sarajevo, koja je pravni sljedbenik Organizacijskog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara.

Kompleks je projektiran još 1978 godine kao višenamjenski kompleks.

Projektiranje je povjereno Institutu za arhitekturu i urbanizam iz Sarajeva, a projektanti su sarajevski arhitekti Dušan Đapa i Lidumil Alikalfic. Dobijanjem XIV Zimskih olimpijskih igara je uvjetovalo izvjesne izmjene u projektu, kao i odustajanje od građenja određenih objekata.

Zetra - undefined

Zetra

U okviru kompleksa su slijedeći objekti:
1. Olimpijska dvorana
2. Stadion za brzo klizanje
3. Energana (kotlovnica)
4. Aneks Olimpijske dvorane
5. Gradska toplana
6. Parkinzi i servisna prometnica
7. Parkovi i zelene površine

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992. ova dvorana je bila pogođena projektilima, te uništena, ali je 1999. obnovljena uz pomoć Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Granatom ispaljenom sa agresorskih položaja s Kromolja oko 12 sati, Zetra je zapaljena, a pripadnicima Teritorijalne odbrane i vatrogascima gašenje požara otežavalo je žestoko granatiranje ovog lokaliteta.

Snimci Zetre u plamenu obišli su cijeli svijet.

Podrum Zetre tokom agresije korišten je kao sklonište, a tu su se nalazila i skladišta mnogih humanitarnih organizacija.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije