Okrugli stol 'Zakon o zabrani diskriminacije u BiH: Izazovi u primjeni'

Radiosarajevo.ba
Okrugli stol 'Zakon o zabrani diskriminacije u BiH: Izazovi u primjeni'

Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Povodom održavanja okruglog stola na temu 'Zakon o zabrani diskriminacije u BiH: Izazovi u primjeni' koji će se održati u petak, 4. oktobra, 2013. godine u konferencijskoj sali hotela 'Palas' u Banja Luci.

Okrugli stol organizira Asocijacija za demokratske inicijative (ADI) i Centar za ljudska prava u Sarajevu u ime Mreže pravde u BiH – neformalne mreže koja okuplja 64 nevladine organizacija koje djeluju u sektoru pravde – uz tehničku podršku USAID Projekta razvoja sektora pravosudja II.

Okruglom stolu će pristustvovati vodeći predstavnici iz pravne oblasti djelovanja protiv diskriminacije, kao i stručnjaci za pitanja istraživanja, zagovaranja i javnog djelovanja u polju ljudskih prava, kao i predstavnici civilnog društva, medija i međunarodnih organizacija u BiH.

Cilj okruglog stola je otvaranje komunikacije između nevladinog i vladinog sektora o stanju i problemima zabilježenim u provedbi Zakona o zabrani diskriminacije u BiH, te da kroz prezentaciju analize postojećeg zakonskog okvira učesnici identifikuju ključne nedostatke i probleme i ponude preporuke za efikasniju provedbu Zakona i unaprjeđenje stanja ljudskih prava u BiH. Zakon o zabrani diskriminacije u BiH koji je stupio na snagu 2009. godine do danas u praksi je pokazao da izostaju efikasne mjere njegove primjene.

Zaključci i preporuke sa ovog okruglog stola bit će proslijeđeni svim zainteresiranim stranama u ovom procesu, predstavnicima iz pravne oblasti djelovanja protiv diskriminacije, kao i stručnjacima za pitanja istraživanja, zagovaranja i javnog djelovanja u polju ljudskih prava, kao i predstavnicima civilnog društva, medija i međunarodnih organizacija u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije