Okrugli sto "Zaboravljeni junak Republike BiH" Mustafa Hajrulahović Talijan

Radiosarajevo.ba
Okrugli sto "Zaboravljeni junak Republike BiH" Mustafa Hajrulahović Talijan
Foto: Press služba KS / Talijan - zaboravljeni junak(ili general) RBIH

Sjećanje na veliki doprinos Mustafe Hajrulahovića Talijana u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine okupilo je, u multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima, sudionike okruglog stola o temi 'Talijan - zaboravljeni junak (ili general) Republike Bosne i Hercegovine'.

Skup je održan u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Udruženja 'Haber', predvođen producentom Omerom Edom Hadrovićem, koji priprema knjigu i film o legendarnom junaku-komandantu Mustafi Hajrulahovića Talijanu.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko podsjetio je na ljudsku veličinu, jednostavnost i smirenost rahmetli Talijana.

"Osmijeh i smirenost su ga krasili. Nije patio od formalnosti, ali je zato bio vrhunski profesionalac", kazao je ministar Jusko.

Dodao je 'svi imamo obavezu da pomognemo u izradi knjige i filma o Mustafi Hajrulahoviću Talijanu, da bi na pravi način odali počast prvom komandantu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine'.

Za producenta produkcije 'Haber' Omera Edu Hadrovića čast je raditi na tom projektu, koji je inicirao ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko.

"Hvala ministru Juski i Ministarstvu što mi je povjerio tako značajan projekt. Time mi je dao vjetar u leđa, na širenju istine o agresiji na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu", dodao je Hadrović.

Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je 8. marta 1998. godine u Hamburgu, od posljedica infarkta, u 41. godini. Bio je član Patriotske lige, branilac grada Sarajeva, prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i general Armije RBiH. Mustafa Hajrulahović Talijan rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu.

"Bio je jedan od rijetkih vojnih stratega koji su u to vrijeme bili itekako svjesni zla koje se sprema našoj jednoj i jedinoj domovini. Znanje i iskustvo prenosio je mladima. Želja mu je bila da ih obuči, da ne bi nespremni dočekali vojnu silu kakva je tad bila JNA", navodi se iz Pres službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije