Oggi Tomić, sudionik filmskog projekta 'Sarajevske ruže': Ušli smo u završnicu

Radiosarajevo.ba
Oggi Tomić, sudionik filmskog projekta 'Sarajevske ruže': Ušli smo u završnicu

Sarajevski filmadžija s boravkom u Velikoj Britaniji i dobitnik BAFTA nagrade Oggi Tomić učestvuje u velikom projektu posvećenom ratnoj prošlosti Sarajeva. 

Kao izvršni producent i snimatelj, angažiran je na dokumentarcu Sarajevo Roses, autora i redatelja Rogera M. Richardsa, koji je režiser i producent pomenutog filma. 

Oggi Tomić: Od Doma na Bjelavama do crvenog tepiha

Roger Richards, fotograf i režiser iz Virginije u Sjedinjenim Američkim Državama svjedočio je opsadi Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine. Danas, 23 godine kasnije, Richards i Oggi Tomić te ostatak tima koji radi na Sarajevskim ružama su u završnoj fazi montiranja filma. 

"Ovi znakovi na ulicama su poput ožiljaka, ne samo ovoga grada, nego i u srcima toliko mnogo ljudi koji su patili. Ruža je predivan cvijet, a činjenica da tragovi granata podsjećaju na njih, posebno ispunjeni crvenom bojom, u isto je vrijeme fascinantna, ali i stravična. U posljednje 23 godine sam pratio ove ruže, kako na fotografiji, tako i na filmu. Nekih od njih više nema", govore Rogers i Oggi. 

"Kako bismo film mogli završiti i prikazati ovo ljeto, najprije u Sarajevu, a potom i širom svijeta, potrebna nam je podrška prijatelja i publike. Stoga smo pokrenuli kampanju na platformi Indiegogo kako bi prikupili neophodna sredstva, pa pozivam sve koji ti žele da budu dio ovog projekta", kaže Oggi Tomić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba. 

Dio tima na Sarajevo Roses se pridružila i Zana Marjanović kao koproducent, a u timu je i Harun Mehmedinović.  

Ako želite saznati više detalja ili pomoći u njegovoj realizaciji, kliknite na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije