Oggi Tomić, nekadašnji štićenik Doma na Bjelavama, uživo na BBC-u (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Oggi Tomić, nekadašnji štićenik Doma na Bjelavama, uživo na BBC-u (VIDEO)

U jutarnjem programu BBC-a u petak, gostovao je Oggi Tomić, nekadašnji štićenik doma na Bjelavama, a danas uspješan kinematograf iz Velike Britanije i dobitnik BAFTA nagrade

Ogija je, prisjetimo se, majka napustila još kao bebu, kada počinje odiseja koja će obilježiti njegov život. Selio se iz doma u dom, da bi tokom opsade dospio u Sarajevo. Spletom sretnih okolnosti, neposredno nakon rata, upisao se na kurs fotografije i tako upoznao svoje britanske roditelje. Oni su ga doveli u Cambridge, gdje je završio filmsku akademiju i danas radi kao snimatelj i filmski autor. Nagrađen je za svoj dokumentarac "Finding Family"

Oggi Tomić: Od Doma na Bjelavama do crvenog tepiha

Tomić je pozvan kao svjedok sarajevske opsade i komentator kazne koja je dosuđena ratnom zločincu Radovanu Karadžiću

"Ne mislim da je tu bilo pravde, to je skoro šamar u lice svima onima koji su doživjeli pratnju. Četrdeset godina zatvora je praktično ništa, doživotna kazna je bila najmanje što bi donijelo kakvu takvu utjehu. Nekima je prije njega dosuđena doživotna kazna, a njemu nije. Ono što me najviše ljuti je što je trebalo osam godina da se dokaže njegova krivica koja je toliko očigledna, to je skoro ponižavajuće", rekao je Tomić. 

Na početku razgovora, na pitanje voditelja, Oggi Tomić se prisjetio teških dana kada su djeca bez roditeljskog staranja bila prepuštena doslovno sama sebi, jer nije imao ko za njih da se brine u Domu na Bjelavama. 

Pogledajte: 

For those living outside the UK, here is my interview for the BBC One Breakfast show aired live this morning.Thanks ML for recording :-)

Posted by Oggi Tomic on Friday, March 25, 2016

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije