Oduzimanje poslovne sposobnosti osobama sa invaliditetom suprotno UN konvenciji

Radiosarajevo.ba
Oduzimanje poslovne sposobnosti osobama sa invaliditetom suprotno UN konvenciji

Prezentacijom zaključaka radne grupe danas je u Sarajevu završena Konferencija “Poslovna sposobnost i život u lokalnoj zajednici“ koju je organizovao Savez organizacija za pomoć osobama sa intelektualnim teškoćama FBiH – SUMERO uz finansijku podršku Evropske unije.

U protekla dva dana istraživači i eksperti iz Velike Britanije, Irske, Turske, Makedonije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine razmijenili su mišljenja i iskustva, a sve sa ciljem povećavanja sudjelovanja civilnog društva u zakonodavnim i političkim reformama o poslovnoj sposobnosti osoba s invaliditetom, a sve kako bi se osigurala provedba Konvencije UN-a o osobama s invaliditetom.

“Smještaj osoba sa invaliditetom u institucije i zavode je neadekvatna i zastarjela praksa, posljedice oduzimanja poslovne sposobnosti osobama sa invaliditetom negativno utječu na njihove živote što je suprotno Konvenciji UN-a o osobama sa invaliditetom i u BiH je potrebno uskladiti zakonski okvir sa navedenom Konvencijom“, istakao je direktor Saveza SUMERO, Haris Haverić, te se još jednom zahvalio svim učesnicima što su i pored teške situaciju u regionu uspjeli prisustvovati Konferenciji. 

Odbor za donošenje zaključaka Konferencije sačinjavali su: Fikret Zuko (Udruženje slijepih KS), Emir Prcanović (Vaša prava BiH), Azem Mujan (Federalna uprava za inspekcijske poslove), Mirsada Poturković (Kantonalni centar za socijalni rad), Nermin Hanjalić (Vaša prava BiH), Adila Hodzić (Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Haris Haverić (SUMERO).

Nakon dvodnevnog rada među njihovim zaključcima jesu i oni koji upućuju da se zakoni koji nisu usklađeni sa međunarodnim standardima, a naročito sa Konvencijom UN-a o pravima osoba sa invaliditetom, moraju što prije biti revidirani jer svako drugo djelovanje krši osnovna ljudska prava. Također, prema zaključcima Odbora, brojne vladine, nevladine i međunarodne organizacije doprinijele su poboljšanju u oblasti oduzimanja poslovne sposobnosti i života u zajednici kroz transformaciju ustanova i razvoja mreže usluga u lokalnoj zajednici, dok je posljednji zaključak da je potrebno nastaviti sa kampanjom kako bi se doprinijelo jačanju svijesti javnosti o ovoj temi.

U cilju promjene stanja i dovođenja osoba sa invaliditetom u ravnopravan položaj sa drugim građanima, učesnici konferencije su saglasni da se treba nastaviti sa zagovaranjem za usklađivanje i izmjenu pravnih propisa sa odredbama Konvencije UN-a o ljudskim pravima, za prevenciju smještaja u institucije, deinstituacionalizaciju, razvoj servisa podrške i usluga za život u lokalnoj zajednici kao i obezbjeđivanje stručne i finansijske pomoći međunarodnih subjekata.  

Konferencija se održala u okviru projekta PERSON koji partnerski implementiraju National University of Ireland, MDRI-S Srbija, RUSIHAK Turska, ISDY Kosovo, The Shine Hrvatska i Savez Sumero FBiH. Projekat je finansiran od strane Evropske Unije kroz programe Instrument for Pre-accession Assistance (IPA) i Civil Society Facility (CSF).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije