Odrekao se odlaska na takmičenje kako bi pomogao bolesnom dječaku

Anadolija
Odrekao se odlaska na takmičenje kako bi pomogao bolesnom dječaku
Novosađanin Goran Bajšanski, dvostruki svjetski i europski šampion u savate boksu u superteškoj kategoriji, ove godine neće biti u prilici da od 6. do 8. oktobra na Europskom prvenstvu u Belgiji odbrani zlatnu medalju.

On je novac za pripreme i učešće na najprestižnijem europskom takmičenju u savate boksu usmjerio za pomoć šestogodišnjaku oboljelom od leukemije i za pomoć višečlanoj porodici bez krova nad glavom.

Novosađanin koji je u bokserskim rukavicama pokorio svijet u savate boksu godinama je među ljudima koji ga poznaju poznat po svom humanitarnom radu, a zahvalnost ljudi kojima je potrebna pomoć mu je važnija od bilo kakvog odličja.

Kao predsjednik Udruženja građana „Novi Sad“ organizirao je niz humanitarnih akcija, mahom posvećenih djeci i njihovom animiranju. Ipak, potez koji je nedavno učinio odričući se priprema i putovanja na Europsko prvenstvo zbog pomoći malom sugrađaninu je privukao veliku pažnju.

„Za svako europsko i svjetsko prvenstvo od donatora i prijatelja dobijam novac za pripreme i putovanje, ali kada sam vidio priču šetogodišnjeg Luke Čanjija oboljelog od leukemije i upoznao sa se sa njim, odlučio sam da pomognem njemu i njegovim roditeljima. Onda sam prelomio da  novac koji sam već imao prikupljen za pripreme usmjerim za njegovo lječenje, a organizovaćemo uskoro i manifestaciju 'Srcem za Detelinaru' gdje ćemo nastaviti prikupljanje pomoći za malog Luku. Biće još takmičenja, ali je u ovom trenutku važnije da se Luki pomogne“, kaže Bajšanski u razgovoru za Anadolu Agency.

Njegov humanitarni rad inicirao je i osnivanje UG „Novi Sad“. Ovaj momak čeličnih pesnica i mekog srca sa prijateljima organizovao je više sedmodnevnih posjeta djece sa Kosova Novom Sadu gdje su imali prilike da se druže sa svojim vršnjacima, upoznaju znamenitosti Novog Sada i okoline.

Organizovali su i niz akcija prikupljanja pomoći u robi i namještaju socijalno ugroženim porodicama i to ne samo u Novom Sadu, već u Nišu i Zrenjaninu, a prošle godine prvi put su zajedno s drugima učestvovali u kupovini kuće u vojvođanskom selu Titel za desetočlanu porodicu Rofa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije