Odluka o poskupljenju grijanja iduće sedmice

Radiosarajevo.ba
Odluka o poskupljenju grijanja iduće sedmice

Kako je i ranije najavljeno, Vlada Kantona Sarajevo će na sljedećoj sjednici razmatrati donošenje odluke o poskupljenju grijanja za 23 posto. Ovo je potvrđeno i na jučerašnjem Kolegiju.

"Najviše se raspravljalo oko načina subvencioniranja socijalno ugroženih kategorija. Traži se najbolji način za subvencioniranje, jer smo do sada imali situaciju da subvencioniramo komunalna preduzeća, a ne građane kojima je to neophodno. Grijanjem ćemo se ponovo baviti iduće sedmice jer se mora sve definisati da ne bismo imali slučaj kao sa poskupljenjem vode, kada je bilo dosta nejasnoća. Zato se moraju otkloniti sve eventualne nejasnoće oko poskupljenja grijanja. Postoje budžetska sredstva predviđena za subvenciju, ali se mora utvrditi jasna politika ko će i na koji način dobiti subvencije, rekli su iz Vlade KS za Oslobođenje.

Podsjećamo, iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica Kantora Sarajevo istakli su da oni ne mogu izraditi socijalni program koji bi mogao pratiti poskupljenje grijanja, jer u budžetu ovog ministarstva za ovu godinu nema finansijskih sredstva za uvođenje novih socijalnih kategorija.


Muamer Bandić (Foto: Arhiv, Radiosarajevo.ba)

"Donošenje novog socijalnog programa dovelo bi do onemogućavanja izvršavanja zakonom propisanih i priznatih prava, a time u pitanje i egzistenciju najvećeg broja sadašnjih korisnika prava iz okvira socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom", rekao je za Oslobođenje Muamer Bandić, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica Kantona Sarajevo.

Ministarstvo trenutno subvencionira 52.933 građana Kantona Sarajevo koji ostvaruju jedno ili više od 28 prava iz domena socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije