Odgođeno lansiranje Sojuza

Radiosarajevo.ba
Odgođeno lansiranje Sojuza

Rusija je zbog tehničkih problema odgodila lansiranje svemirske letjelice Sojuza kojom su ovoga mjeseca na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) trebali biti prebačeni ruski i američki astronauti, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos.
 
 Donijeta je odluka da se odgodi lansiranje Sojuza TMA-21 predviđeno za 30. ožujka zbog tehničkih problema, prenosi Hina objavu Roskosmosa. Agencija nije navela o kakvim je problemima riječ, te nije objavila novi datum lansiranja letjelice.
 
 Novinske agencije Interfax i Itar-Tass, pozivajući se na dobro upućene izvore, spekuliraju da bi Sojuz mogao biti lansiran 7. ili 10. travnja. Na ISS bi Sojuz trebao prevesti američkog astronauta Ronalda Garana i ruske kozmonaute Andreja Borisenka i Aleksandra Samokutjajeva.
 
 Odgoda polijetanja mogla bi povećati zabrinutost o sposobnosti ruskih letjelica da u svemiru zamijene američku flotu space shuttleova koja bi trebala biti umirovljena potkraj ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije