Od sutra u KS: Odaberi svog ljekara i zubara

Radiosarajevo.ba
Od sutra u KS: Odaberi svog ljekara i zubara

Zdravstveni osiguranici na području Kantona Sarajevo moći će se opredijeliti za željenog ljekara porodične medicine i stomatologije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Akcija registracije osiguranika kod doktora, odnosno opredjeljivanje pacijenata, počinje od sutra i trajat će najvjerovatnije do kraja godine, prenosi Fena.

Prednosti su: efikasnija zdravstvena zaštita, dugoročna saradnja izabranog doktora i pacijenata, efikasnije provođenje promotivno-preventivnih programa te planiranje i koordinacija zdravstvene zaštite pojedinca s drugim zdravstvenim službama, tvrde odgovorni implementatori projekta. Cijeli proces tranzicije može potrajati dvije godine.

Osiguranici će popunjavati izjave o izboru, kasnije i o eventualnoj promjeni izabranog doktora, koja će im biti proslijeđena od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. U vezi s tim je potrebno blagovremeno prijaviti eventualnu promjenu adrese prebivališta.

Osiguranici mogu popuniti izjavu u roku od 30 dana po dobivanju obrasca, a na osnovu ponuđene liste s imenima ljekara, istaknute u poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja i ambulantama kantonalnog Doma zdravlja.

Za maloljetnike izbor vrši roditelj ili staratelj. Osiguranici ne snose nikakve troškove izbora.

Ukoliko pacijent ne bude zadovoljan u praksi svojim izborom, može se opredijeliti za drugog ljekara.

Izbor nije ograničan na ljekare iz ambulante koja je vezana za pacijentovo prebivalište.

On može izabrati ljekara u drugoj općini na području Kantona, ali preporuka odgovornih, koji provode projekt registracije, jeste da osiguranici sa članovima obitelji izaberu porodičnog doktora i doktora stomatologije iz njima najbliže ambulante na period od najmanje godinu dana.

Projekt odabira željenog porodičnog ljekara predstavili su danas na zajedničkoj pres-konferenciji u Sarajevu čelni ljudi kantonalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za zdravstveno osiguranje i Javne ustanove Dom zdravlja u Kantonu.

Ministar Zlatko Vuković tvrdi da će to biti odličan projekt, ali ako se ispuni potpuno i provede dokraja, dok direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Mahmut Đapo kaže da je osmišljen i način da ne dolazi do preopterećenja ljekara koje pacijenti u većini žele, kao i da će takvi biti odgovarajuće plaćeni, prenosi Fena.

Slobodan Trninić, direktor Doma zdravlja, kaže da je pravo pacijenta da izabere ljekara po svojoj želji jedno od osnovnih prava reguliranih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu augusta prošle godine, kao i da će predstavljeni projekt omogućiti daljnji razvoj porodične medicine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije