Od Nove godine rastu cijene komunalnih usluga

Radiosarajevo.ba
Od Nove godine rastu cijene komunalnih usluga


Građane Sarajeva od Nove godine očekuju poskupljenja računa za grijanje, plin i vodu.

Kako je u razgovoru za TVSA rekao Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, novi tarifni sistem je neophodan.

Ukoliko bi se zadržao postojeći, kaže Petrović, komunalna preduzeća i dalje bi tonula u dugove, a s druge strane bilo bi upitno snabdijevanja Kantona gasom i toplotnom energijom.


Ministar Zlatko Petrović (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

"Tarifna politika podrazumijeva korekciju cijena proizvodnju i distribuciju toplotne energije i to u 100%-om procentu za one građane koji mogu da plate, a s druge strane ćemo imati jasno definisanu kategoriju stanovništva kojem neće biti povećana cijena toplotne energije", rekao je ministar za TVSA.

Toplane i Sarajevogas već godinama traže korekciju cijena.

Zahjeve za korekciju cijena Sarajevogas traži još od 2006. godine.

Komunalne takse

Povećanje neće biti veliko u odnosu na ukupni iznos računa, povećanje neće biti veliko, a predložit će i novi sistem plaćanja.

Takse će građani plaćati za ugradnju, korištenje i održavanje vodomjera.

Građani će od Nove godine morati plaćati i komunalne takse iz koje će se finansirati zajednička komunalna potrošnja. Ovim sistemom će se sredstva iz budžeta, koja su se izdvajala za zajedničku komunalnu potrošnju, ubuduće prebacivati Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kako bi se obezbijedilo subvencioniranje za pezionere i socijalno-ugrožene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije