Od maja skuplji prijevoz za socijalne kategorije?

Radiosarajevo.ba
Od maja skuplji prijevoz za socijalne kategorije?

 

Prijedlog Budžeta, o kojem će se  zastupnici izjašnjavati u srijedu 27. marta, iznosi 718 miliona KM.

Vlada Kantona Sarajevo u Prijedlogu Budžeta KS za 2013. godinu nije planirala dovoljno novca za subvencionirane korisnike javnog prijevoza, što znači da će penzioneri, studenti, demobilisani borci i ostale socijalne kategorije ubuduće plaćati punu cijenu GRAS-ovih mjesečnih kupona, piše Avaz.ba.

GRAS se našao u velikoj dubiozi upravo zbog subvencioniranih karata koje su na teretu preduzeća, te je Nadzorni odbor preduzeća zatražio od Vlade da za svaku kartu, umjesto dosadašnjih 14 KM, ubuduće plaća punu cijenu od 53 marke.

'Neka plate Vlada ili putnici'

Kako je za Avaz rekao Izet Horman, predsjednik Nadzornog odbora GRASA,radnici ovog preduzeća više neće plaćati tuđe troškove.

Ahmed Nurković, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu rekao je za Avaz da studenti neće prihvatiti povećanje cijene karte na 53 KM, jer i sadašnje karte jedva plaćaju.

"Mislim da cjenovnik usluga GRAS-a treba prilagoditi studentima, kojih u gradu ima više od 40.000. Nadležni u tom preduzeću mogu povećati prodaju samo ako cijene usluga približe mogućnostima korisnika, a ne dodatnim poskupljenjima", rekao je Nurković.

"Vlada je ta koja je stvorila subvencionirane kategorije i mi nemamo ništa protiv njih. Ali, neko mora platiti prijevoz za oko 80.000 putnika. Neka plati Vlada ili sami putnici", poručio je Horman.

Jusuf Bubica, ministar saobraćaja rekao je kako slijedi usaglašavnaje cijene karata koje će izvršiti NO i predstavnici Vlade, te izrazio nadu da će najdalje do početka maja biti poznata konačna cijena koju će plaćati socijalne kategorije.

Vlada je, kako piše Avaz.ba planirala nešto više od 12 miliona KM, a za plaćanje pune cijene kupona penzionerima, studentima i borcima treba oko 50 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije