Od 30. jula ograničena isporuka za Sarajevogas

Radiosarajevo.ba
Od 30. jula ograničena isporuka za Sarajevogas

BH Gas je u prvom polugodištu tekuće godine imao smanjen nivo naplate od svih potrošača, posebno od Sarajevogasa i Fabrike glinice Birač. Iz BH Gasa su istakli da nisu uspjeli poboljšati situaciju i stoga su prinuđeni na krajnju mjeru ograničenja isporuke prirodnog gasa za Sarajevogas koje će biti izvršeno 30. jula 2012, u 08.00 sati ujutro.
Nova sezona grijanja započinje za manje od tri mjeseca, što za Sarajevogas znači mjesečnu potrošnju plina iznad 20 miliona KM

Adnan Kreso, direktor BH Gasa za portal Radiosarajevo.ba navodi da je situacija veoma složena. On je podsjetio na izuzetno hladne mjesece koje smo imali s početkom ove godine:

„U prosjeku, kad su ti hladniji mjeseci, Sarajevo troši oko 800,000 kubika gasa dnevno. Ove godine, ta potrošnja je bila rekordna i iznosila je čak 1,400,000 kubika dnevno“, navodi Kreso.

Međusobna dugovanja

Naš sagovornik dodaje da je istovremeno procenat naplate sve lošiji. Primjerice, Sarajevogas, s današnjim danom, BH Gasu duguje oko 40 miliona KM: stopa naplate u junu je svega 11,21 posto! Kreso nam govori da će sve neredovne platiše biti skinute sa sistema snabdijevanja gasom, a da se redovne platiše ne trebaju brinuti:

„Nadamo se da će javnost i potrošači uvažiti okolnosti koje su nas primorale na ovaj potez, ali BH Gas je proteklu sezonu grijanja iznio na sopstvenim leđima.“

U saopćenju kompanije istaknuto je i da se ovim potezom skreće pažnju na složenost problema, posebno u kontekstu međusobnih dugovanja između Toplana-Sarajevogasa i Sarajevogasa-BH Gasa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije