Očekuju nas dobri minusi: Poslušajte savjete ljekara!

Radiosarajevo.ba
Očekuju nas dobri minusi: Poslušajte savjete ljekara!

Za sutrašnji dan je Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje zbog niskih temperatura zraka u cijeloj zemlji.

Najniža temperatura zraka većinom između -14 i -8 stepeni, na jugu zemlje od -6 do -1 stepeni.

Damir Šantić, meteorolog u Odjelu za vremenske analize i prognoze FHMZ-a, kaže za Radiosarajevo.ba kako nas u narednim danima i dalje očekuje hladno vrijeme.

"Iako su niske temperature, danas i sutra će biti vedro u BiH. U noći s četvrtka na petak možda bude i malo snijega na planinama. Jutarnje temperature će sutra biti oko -11, četvrtak i petak oko -8, dok će za vikend biti oko - 10 stepeni", dodaje Šantić.

Dženan Zulum, klimatolog FHMZ-a pojašnjava kako će temperature do kraja sedmice biti u laganom porastu.

"Do kraja januara ne bi trebalo biti padavina, s tim da se u nedjelju i ponedjeljak očekuje više oblaka u odnosu na subotu. Već od utorka će doći do laganog pojačanja temperature. 

Jutarnje temperature zraka kretat će se između -8 i -1 u Bosni do 3 u Hercegovini, a najviše dnevne između -2 i 8 stepeni. Pred sami kraj mjeseca maksimalne temperature zrak u Bosni mogle bi da se penju i preko 10 stepeni", pojašnjava Zulum.

Uprkos visokim minusima, broj pacijenata koji se javlja u prostorije Zavoda za hitnu medicinsku pomoć je sasvim prosječan.

"Tokom vikenda i proteklih dana nismo imali nijedan pad s frakturom, niti se neko javljao sa sličnim povredama. Prisutna je viroza u manjem broju, tačnije za 24 sata nam se javilo devet osoba sa simptomima prehlade i gripe.

Srce i krvni sudovi ne vole hladnoću, pa smo tako imali pacijente s hipertenzijom, angioznom boli, hronične plućne bolesti. Ukupno, na terenu i u ambulantu nam se javilo 26 pacijenata s hipertenzijom", objašnjava prim. dr. Ružica Mitić, specijalista urgentne medicine Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a. 

Doktorica Mitić kaže kako se posebno moraju čuvati bolesnici s hroničnim oboljenjima, poput astme, bronhitisa, reume, dijabetesa. 

"Danas su -3 stepena, vani vedro, čist je i svjež zrak. Kada su ovakve temperature u pitanju, preporučujemo građanima lagano kretanje, šetnju od pola sata. Naravno, da se toplo obuku, šal, kapa, rukavice, ali svjež zrak im je potreban jer doprinosi jačanju imuniteta i savladavanju gripe i viroze koja je tek počela da hara. Ipak, kada se te temperature još spuste na na -10, onda neka ne zaborave na svoje lijekove i neka ostanu doma. 

Treba unositi dosta C vitamina, preporučujem kiseli kupus on je najbogatiji C vitaminom. Ima ga i u krompiru", poručuje naša sagovornica!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije