'Obustava saobraćaja se nije smjela dogoditi'

Radiosarajevo.ba
'Obustava saobraćaja se nije smjela dogoditi'


Povodom jutrošnje obustave gradskog javnog prijevoza u Sarajevu, direkorica preduzeća GRAS, gradskog prijevoznika, Mubera Begić-Žiga izjavila je novinarima da se ova obustava nije smjela dogoditi uprkos dugogodišnjim problemima u preduzeću i nezadovoljstvu radnika.

Centrotrans čeka zeleno svjetlo Vlade KS

Vozila GRAS-a nisu trebala stati po njenom mišljenju jer zbog toga ispaštaju građani.

Grupa radnika okupila se u krugu preduzeća od jutros. Radnici novinarima kažu da je glavni razlog za obustavu rada izostanak februarske plate, a tu su i drugi problemi koji godinama opterećuju njihovo preduzeće.

Direktorica je kazala da je jutros obaviještena da je u GRAS-u riječ o spontanom štrajku, samoinicijativnom okupljanju grupe radnika koji traže isplatu februarske plaće. Dodala je da se od ovog štrajka ograđuju dva sindikata koja egzistiraju u preduzeću. Begić-Žiga je rekla da se sve vrijeme radi na tome da se osigura novac za isplatu netoplaće radnicima, ali da im zasad ne može pružiti garancije.

Begić-Žiga je novinarima, također, kazala da doprinosi za plaće radnicima GRAS-a nisu uplaćeni od novembra 2008. godine.

"Radimo i na novcu za dugove GRAS-a, struju, gorivo i druge obaveze", rekla je direktorica,  uz podatak da zbog GRAS-ovog duga za električnu energiju od dva miliona i 480 hiljada KM struju ima samo dio radionica, odnosno tehničkih pogona, jer je od tog iznosa uplaćeno 100 hiljada KM, dok ostali dio u krugu preduzeća, računajući i upravnu zgradu, nema struju.

Kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica rekao je da je jutrošnji štrajk zapravo više uzrokovan političkim nego ekonomskim razlozima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije