Znate li zašto danas nosimo šarene čarape

B. R.
Znate li zašto danas nosimo šarene čarape
Foto: Udruženje Život s Down sindromom / Šarene čarape u znak obilježavanja Dana osoba s Down sindromom

Danas ste vidjeli da neko nosi dvije različite šarene čarape i pitali ste se zašto?

Možda niste znali ili ste zaboravili, odijevanje takvih čarapa je simboličan čin solidarnosti sa osobama koje imaju Down sindrom. Na taj način se obilježava 21. mart - Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Brojni su oni koji se odluče svoju fotografiju šarenih čarapa na nogama podijeliti na društvenim mrežama u cilju da podstaknu druge da učine isto - da pokažu razumijevanje prema ovim osobama.

Pretpostavka je da u Bosni i Hercegovini živi više od hiljadu osoba s Down sindromom. Od hiljadu živorođene djece, jedno ima Down sindrom - podaci su Svjetske zdravstvene organizacije

Down sindrom imaju ljudi koji su rođeni sa tri ista hromosoma 21 odnosno koje imaju jedan ili dio jednog hromosoma viška odnosno manjka. Zato su Ujedinjene nacije 2011. godine odlučile da se 21. mart obilježava kao Svjetski dan osoba sa Down sindromom.

Prvi dan proljeća je bio povod da ovaj dan bude posvećen ovoj ugroženoj kategoriji društva.

Obilježavanju ovog dana u cijelom svijetu se pridruže mnoge ličnosti iz javnog života, uključujući i političare. Jasno je da to neki od njih čine zbog javnog priznanja odnosno promocije. Često izostaje konkretna podrška ovoj populaciji. 

U Bosni i Hercegovini se osobe s Down sindromom suočavaju sa diskriminacijom koja je dijelom i institucionalnog karaktera. Neodgovarajuće školovanje i težak put do zaposlenja su neki od izraza diskriminacije. Ovi problemi su u većoj ili manjoj mjeri globalno izraženi. Predrasude i stereotipi marginaliziraju ove osobe uprkos što su ima ustavom i zakonima garantirana ljudska prava.

Zato je ovogodišnja Konferencija o Down sindromu koja se održava 20. i 21. marta u Ženevi posvećena zapošljavanju osoba sa ovom zdravstvenom poteškoćom.

Za nadati se da će vlast i društvo konkretnim djelima pokazati razumijevanje za osobe s Down sindromom u jednakoj mjeri koliko je učestalo odjevanje šarenih čarapa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije