Oboljeli od celijakije: 'Bezglutensko brašno tretirati kao lijek'

Radiosarajevo.ba
Oboljeli od celijakije: 'Bezglutensko brašno tretirati kao lijek'

''U Federaciji BiH bezglutensko brašno se trenutno ne tretira kao lijek i to je najveći problem s kojim se suočavaju oboljeli od celijakije, jedne od najčešćih hroničnih bolesti probavnog sistema koju karakteriše netolerantnost organizma na gluten'', izjavila je Feni predsjednica Udruženja osoba oboljelih od celijakije Tuzlanskog kantona Suada Salihović. 

Pojašnjava da neliječena celijakija nosi rizik za veliki broj malignih i nemalignih komplikacija, te može dovesti do smrtnog ishoda, a najsigurniji i najpouzdaniji način liječenja je bezglutenska dijeta.

Salihović ističe, međutim, kako su bezglutenski proizvodi deset puta skuplji od proizvoda koji sadrže gluten, a samo jedan kilogram bezglutenskog brašna košta oko 10 KM.

''Susjedne zemlje imaju mogućnost nabavke brašna bez glutena na recept, jer postoje odluke prema kojima bezglutensko brašno tretiraju kao lijek. U FBiH takve odluke još nema'', ustvrdila je Salihović.

Ističe da na nivou FBiH djeca do 18 godina imaju osiguranu refundaciju od 50 KM mjesečno za nabavku bezglutenskog brašna, dok odrasli nemaju, kako je rekla, nikakvu pomoć.

Radi upoznavanja javnosti o celijakiji kao bolesti koja pogađa sve starosne skupine, te problemima koje imaju oboljeli i članovi njihovih porodica, Udruženje osoba oboljelih od celijakije TK-a organizirat će 17. augusta u Tuzli 'Degustaciju bezglutenske hrane'. 

Udruženje je osnovano 2008. godine u pokušaju da se izbori za prava oboljelih i njihov život učini lakšim i jednostavnijim. Broji 84 člana svih uzrasta, oba spola i iz svih općina Tuzlanskog kantona.

Salihović navodi da je sigurno da ima još oboljelih od celijakije koji nisu registrirani članovi ovog udruženja, a pretpostavlja se da ih na području TK-a ima više od 200.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije