Obnova Sarajevskih ruža tek na ljeto

Radiosarajevo.ba
Obnova Sarajevskih ruža tek na ljeto
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Za popravak Sarajevskih ruža čekalo se ljepše vrijeme, a kako sada stvari stoje čekat će se još, ali ne zbog vremenskih uslova.

Sarajevske ruže su još na ljeto 2012. godine trebale dobiti novi izgled, ali do toga nije došlo jer je ugovor između Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevoi i firme Euro-asfalt je potpisan bez saglasnosti Zavoda za zašititu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Osman Smajlović je na ona mjesta na kojima je poginuo veći broj građana, a gdje su krateri od granata kasnije pregrađeni, planirano je postavljanje replika sarajevskih ruža.

Kako nam je pojasnio Osman Smajlović, pomćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, to je rezultiralo da je komplet Ministarstvo ovaj projekat prebacilo na Zavod memorijala.

"Proces je trajao predugo, pa smo stvari uzeli u svoje ruke. Projekat smo povjerili Institutu za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa kojima bi smo 29. maja trebali potpisati ugovor o izradi projekta", kazala je za Radiosarajevo.ba Sedina Ljubučić, pomoćnica direktora Fonda memorijala.

Kako sada stvari stoje, a kako nam je rekla Ljubučić, radovi na prvih dvanaest Sarajevskih ruža će početi na ljeto.

Sarajevska ruža - pojam je koji se koristi za otiske u betonu koji su nastali od eksplozija granata od kojih je na tom mjestu poginulo najmanje troje građana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kako ne bi pali u zaborav, ovi smrtonosni krateri su ispunjeni crvenom bojom, koja je vremenom istrošena i oštećeni, te se rodila potreba za obnovom ovih spomenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije