Obnova Isa-begovog hamama teče prema planu

Radiosarajevo.ba
Obnova Isa-begovog hamama teče prema planu

Još u aprilu su počeli radovi na obnovi Isa-begovog hamama. Do sada je završeno čišćenje hamama i uklanjanje zidova čije rušenje je predviđeno projektom. Urađeni su i novi temelji u unutrašnjosti hamama, tako da se radilo i na statičkom dijelu. Radovi napreduju u skladu sa dinamikom predviđenom projektom.

"Sve domaće institucije u tehničkom i administrativnom smislu podupiru i prate ovaj projekt. Federalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika vrši nadzor nad izvođenjem radova, što je garancija da će i projekt biti uspješno realiziran", rekao je za Oslobođenje Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i naglasio kako je rok za završetak radova 500 dana, te kako će hamamu biti vraćena funkcija u toku slijedeće godine.

 

Središnji dio hamama sa turskim kupatilom će ostati i isti će biti u funkciji. Ostali dio hamama, odnosno lijevi i desni krak će biti uređeni u hotel. Kompletan hamam je definiran kao manji hotel visoke kategorije. Dakle, hamam će imati sve sadržaje i usluge koje inače pružaju hoteli, s tim da će imati i dodatne sadržaje kojih grad Sarajevo trenutno nema.

"Sadržaje hamama će moći koristiti svi gosti koji budu posjećivali ovaj objekt u skladu sa procedurama koje budu uređene u tom periodu, iako će detalji biti poznati tek nakon završetka rekonstrukcije što je sada prioritet", zaključio je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije