Obnova Isa-begovog hamama počinje u oktobru

Radiosarajevo.ba
Obnova Isa-begovog hamama počinje u oktobru


Trenutni izgled kupatila (Foto: radiosarajevo.ba)

Obnova Gazi Isa-begove banje trebala bi početi u oktobru ove godine.

Gazi Isa-begova banja ili Carev hamam sagrađen je 1891. godine na mjestu porušene stare banje koja je srušena dvije godine ranije. Nova banja je sagrađena po nacrtu arhitekte Josipa Vancaša. Imala je parnu i tursku banju sa 18 kabina i svim potrebnim uređajima. Objekat je bio sagrađen u austrougarskom stilu, a fasada je bila izvedena u neomaurskom stilu.

Obnovu ovog nacionalnog spomenika sa skoro tri miliona maraka finansirat će vlada Republike Turske putem vakufske direkcije.

Polovinom narednog mjeseca trebao bi se znati izvođač radova, nakon što bude gotova tenderska procedura. Tender je početkom mjeseca raspisan u Turskoj, a glavni uvjet za apliciranje je posjedovanje certifikata i licence za obnavljanje objekata koji su pod zaštitom države i moći će se prijaviti samo Turske firme koje imaju bogato iskustvo u obnovi ovakivh objekata.

Dio banje će biti pretvoren u hotel

Objekt će biti potpuno uređen i prilagođen budućoj namjeni.

"Isa-begov hamam će zadržati izvorni dio, jer i ne možemo drugačije uraditi zbog pravila Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, s obzirom na to da je on 2004. godine stavljen na listu nacionalnih spomenika BiH. U ostalom dijelu ćemo urediti sobe, te će objekt imati hotelski karakter", pojasnio je Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice BIH, koja je zadužena za obnovu.


Ovako će izgledati Gradsko kupatilo nakon obnove

Hotel će raspolagati sa 19 soba i dva apartmana i bit će dat u zakup. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.

Vanjski izgled hamama, po njegovim riječima, ne može biti mijenjan, te će tako svi gabariti objekta, smještenog na 817 kvadratnih metara, ostati isti, kao i izvorna fasada.

"Kada je riječ o budućem izgledu hamama, on će imati funkciju butik-hotela. U njegovom će sastavu biti tursko kupatilo i svi prateći sadržaji kao što su saune, prostori za masažu i slično, ali će uključivati i hotel visokog standarda, samo manjih gabarita", istakao je Zajimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije